Na urodziny.odt

(282 KB) Pobierz

Opis: 

Kolorowa galaretka to świetny pomysł zarówno na codzienny deser, jak i świąteczny poczęstunek. Zobacz, jak łatwo zrobić z niej pyszne łódeczki. To przepis w sam raz dla małych odkrywców!

Sk3adniki: 

• galaretki o ulubionych smakach,
• pomarańcze,
• wykałaczki,
• kolorowy papier.

Wykonanie:

Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniach. Pomarańcze przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż z nich zawartość.
Przestygniętą galaretką napełnij połówki skórek pomarańczy i włóż do lodówki aż zastygną. Aby połówki pomarańczy stały stabilnie i nie chybotały się na boki, ułóż je na brzegach szklanek.
Gdy galaretki zastygną, przekrój każdą połówkę pomarańczy na pół. Z papieru wytnij trójkąciki i umocuj je na wykałaczkach tak, aby powstały żagle łódeczek. Wbij żagle do galaretkowych łódeczek i świąteczny poczęstunek jest gotowy!



Myszki z jajeczka

SKŁADNIKI:

 

* po jednym jajku na osobę (dół jajka lekko ścinamy, dzielimy na pół i robimy 2 uszka)
* plaster sera (tyle plastrów ile Myszek)
* plaster szyneczki (tyle plastrów ile Myszek)
* szczypiorek na wąsy i ogonek
* troszkę ketchupu (na oczka i nosek)





 

Pingwinki

Składniki:

15 dag okrągłych biszkoptów

2 łyżki rumu

15 dag wiórków kokosowych

8 dag cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

15 dag masła

 

Krem:

10 dag masła

2 łyżki kakao

5 dag cukru pudru

2 łyżki rumu

 

Dodatki:

10 dag białej polewy czekoladowej

8 dag polewy z gorzkiej czekolady

5 dag migdałów

marcepan na dziobki

25 okrągłych biszkoptów

 

 

Wykonanie:

Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu

 

Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki.

W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.

 

Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać  całe łezki.

Pozostawić do zastygnięcia.

Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka.

Wstawić do lodówki

 





Zgłoś jeśli naruszono regulamin