Sznycle cielęce z pieczarkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Sznycle cielêce z pieczarkami

Sznycle cielęce z pieczarkami

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag górki cielęcej

25 dag pieczarek

cebula

3 łki masła

łka oleju

pół szklanki śmietany 12-proc.

bek czosnku

natka pietruszki

l

pieprz

 

Mięso umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i pokrój na 4 kotlety. Czosnek obierz, przekrój i natrzyj nim z obu stron kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm.

 

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki, potem usm na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę na dużym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze przez 8-10 minut.

 

Kotlety smaż na gorącym maśle po 3-4 minuty z każdej strony, po czym przełóż na ogrzany półmisek. Pieczarki przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Ponownie podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Sznycle polej sosem pieczarkowym, udekoruj gałązkami natki. Resztę sosu podaj w sosjerce.

 

Cielęcinę należy rozbijaćuczkiem bardzo ostrożnie - najlepiej przez kawałek folii spożywczej - aby nie uszkodzić delikatnego mięsa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin