Cielęce medaliony z marchewką.rtf

(7 KB) Pobierz
Cielêce medaliony z marchewk¹

Cielęce medaliony z marchewką

 

Składniki na 3 porcje:

3 kotlety cielęce

3 plastry słoniny lub niezbyt chudego boczku

1/2 kg marchewki

łeczka mąki

pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

łka masła

łka oleju

cukier, sól

pieprz (mielony i ziarnisty)

 

Marchewkę oskrob i umyj. Mniejsze korzenie przekrój wzdł na ćwiartki, a grubsze w plastry. Wrzuć je teraz na wrzą wodę, następnie dodaj masło, trochę soli i cukru. Gotuj około 10 minut. Tuż przed podaniem marchew osącz, oprósz mą i krótko podgrzej.

 

Z cielęciny uformuj okrąe kotlety, każdy owiń plasterkiem słoniny lub boczku (końce możesz spiąć wykałaczką). Mięso oprósz solą i grubo tłuczonym pieprzem. Obsmaż na złoto na gorącym oleju, potem podlej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem 10-15 minut.

 

Do marchewki znakomicie pasuje piure z zielonego groszku: przebrany i umyty groszek ugotuj do miękkości, następnie zmiksuj go z 2-3 łkami gęstej śmietany i ł masła. Gorące piure dopraw solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin