Ciasto z truskawkami.doc

(39 KB) Pobierz

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

 

Ciasto:

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej

Masa śmietankowa:

  • 400g śmietany (36%)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250g truskawek (mogą być mrożone)

Ponadto:

  • papier do pieczenia
  • 250g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Sposób przyrządzania:

 

Ciasto:

1.        Żółtka utrzeć z cukrem.

2.        Białka ubić na pianę.

3.        Białka połączyć z żółtkami.

4.        Wsypać mąkę, wymieszać.

5.        Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

6.        Cienką warstwę ciasta wylać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x25 cm.

7.        Piec przez 10 minut w temp. 180 C

Masa śmietankowa:

1.        Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

2.        Truskawki zmiksować.

3.        Owoce połączyć z masą.

Ciasto z truskawkami:

1.        Gorącym ciastem wyłożyć formę keksową, tworząc brzeg.

2.        Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt, pozostawić do zastygnięcia.

3.        Ułożyć owoce.

4.        Zalać tężejącą galaretką, przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu.

TORTOLETKA

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 250g margaryny

Poncz:

  • ¾ szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru

Ponadto:

  • papier do pieczenia
  • 2 op. galaretki wiśniowej
  • owoce

Sposób przyrządzania:

Biszkopt:

1.        Jajka ubić z cukrem.

2.        Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać.

3.        Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki o wym. 25x40 cm.

4.        Piec w temp. 180 C przez 20-30 minut.

Masa budyniowa:

1.        Szklankę mleka wymieszać z mąką.

2.        Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać wymieszane składniki, zagotować.

3.        Do ostudzonego budyniu dodawać margarynę, ucierając.

Poncz:

1.        Składniki połączyć (można dodać łyżkę alkoholu)

Tortoletka

1.        Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.

2.        Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć i przełożyć masą.

3.        Na wierzchu ułożyć owoce.

4.        Zalać tężejącą galaretką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin