CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Ciasto:
Masa śmietankowa:
Ponadto:
Sposób przyrządzania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem.
2. Białka ubić na pianę.
3. Białka połączyć z żółtkami.
4. Wsypać mąkę, wymieszać.
5. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Cienką warstwę ciasta wylać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x25 cm.
7. Piec przez 10 minut w temp. 180 C
1. Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
2. Truskawki zmiksować.
3. Owoce połączyć z masą.
Ciasto z truskawkami:
1. Gorącym ciastem wyłożyć formę keksową, tworząc brzeg.
2. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt, pozostawić do zastygnięcia.
3. Ułożyć owoce.
4. Zalać tężejącą galaretką, przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu.
TORTOLETKA
Biszkopt:
Masa budyniowa:
Poncz:
1. Jajka ubić z cukrem.
2. Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać.
3. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki o wym. 25x40 cm.
4. Piec w temp. 180 C przez 20-30 minut.
1. Szklankę mleka wymieszać z mąką.
2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać wymieszane składniki, zagotować.
3. Do ostudzonego budyniu dodawać margarynę, ucierając.
1. Składniki połączyć (można dodać łyżkę alkoholu)
Tortoletka
1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.
2. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć i przełożyć masą.
3. Na wierzchu ułożyć owoce.
4. Zalać tężejącą galaretką.
elka606