1. Aminokwasy egzogenne to: aminokwasy niezbędne jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych. Żywienie pokarmami ubogimi w aminokwasy niezbędne może prowadzić do zaburzeń chorobowych. Do aminokwasów niezbędnych dla człowieka zalicza się 8 aminokwasów egzogennych z dwoma dodatkowymi (histydyna i arginina) u dzieci.
2. Aminokwasy endogenne to: aminokwasy, które organizm zwierzęcy może syntetyzować samodzielnie, w przeciwieństwie do aminokwasów egzogennych, które musi przyjmować systematycznie wraz z pożywieniem
3. Ile jest aminokwasów egzogennych: 8 aminokwasów z dwoma dodatkowymi u dzieci(10 wszystkich)
4. Białko jako składnik pokarmowy pełni rolę: budulcową, strukturalną?
5. Enzym rozpoczynający trawienie białek w żołądku to: nieczynny enzym pepsynogen
6. Białka proste to: proteiny zbudowane wyłącznie z aminokwasów protaminy, histony, albuminy, globuliny, prolaminy, gluteiny, skleroproteiny
7. Białka złożone to: białka złożone proteidów, posiadają obok aminokwasów, także cząstki niebiałkowe są to: glikoproteiny, lipoproteidy i nukleoproteidy
8. Wartość odżywcza zależy od: -zawartości aminokwasów egzogennych, endogennych
- wzajemnych proporcji poszczególnych aminokwasów egzogennych, które powinny być zbliżone do proporcji występującej w białkach ustrojowych
- wystarczającego dowozu energii niezbędnych procesów syntezy białka ustrojowego ze źródeł poza białkowych
- strawność produktów białkowych
9. Z 1 g białka organizm uzyskuje energię w ilości: 4 kcal
10. Białko o wartości odżywczej = 100% to: białko jaja kurzego – białko wzorcowe zawiera optymalny zestaw i proporcje aminokwasów egzogennych
11. Białka powinny pokrywać dzienne zapotrzebowanie na energię w ilości: 65-70g / dziennie; 0,8 / kg; c.c / dzień
12. Białka pełnowartościowe to: białka doborowe zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach. Pełnowartościowe są białka zwierzęce np. mięso, ryby, drób, ser, mleko
13. Węglowodany proste: składają się z pojedynczych cukrów, nazywanych monosacharydami lub dwóch cukrów (disacharydy). Te związki są szybko rozkładane w ustach i żołądku i łatwo przyswajalne do krwi np. cukier spożywczy
14. Polisacharydy: to wielocukry zwane też cukrami złożonymi. Nie rozpuszczają się w wodzie, zawierają ponad 10 monosacharydów np. skrobia
15. Węglowodany przyswajalne to: skrobia, fruktoza
16. Cukier mlekowy to: laktoza zwana cukrem mlecznym. Chemicznie jest to bezbarwna substancja stała o temp. Topnienia 225 ⁰C, rozpuszczalne w wodzie, słabo rozpuszczalna w wodzie, słabo rozpuszczalna w alkoholu i nierozpuszczalna w eterze
17. Węglowodany po przekształceniu w glikogen są magazynowane w : wątrobie i w mięśniach
18. Enzymy trawiące węglowodany to: w trawieniu węglowodanów biorą udział enzymy amylolityczne
19. Węglowodany jako składniki pokarmowe pełnią funkcję: amylaza?, maltaza, laktaza, sacharaza
20. Hormon odpowiedzialny za obniżenie poziomu glukozy we krwi to: insulina
21. Hormon odpowiedzialny za podwyższenie poziomu we krwi to: glukagon
22. Glikogen pełni rolę: magazynowany w mięśniach pełni rolę energii
23. Błonnik pokarmowy to: mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego
24. Rola błonnika pokarmowego polega na:
25. Najlepszymi źródłami błonnika pokarmowego są: warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie zawierają mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje i inne produkty tłuszczowe
26. Z 1g węglowodanów organizm uzyskuje energię w ilości:
27. Węglowodany powinny pokrywać dzienne zapotrzebowanie na energię w ilości:
28. Źródłem węglowodanów w diecie są głównie:
29. Inna nazwa tłuszczy to:
30. Ze względów żywieniowych tłuszcze dzielimy na:
31. Trój glicerydy zbudowane są z:
34. Najważniejsze NNKT to:
35. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są:
36. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych są:
37. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych są:
38. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 są:
41. Proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych: jednonienasyconych: wielonienasyconych w pożywieniu powinny wynosić: 1:1:1
42. Rola tłuszczów w organizmie: przede wszystkim dostarczają znaczną ilość energii (20 do 35%), tłuszcze są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niektóre kwasy tłuszczowe biorą także udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. prostaglandyn, są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy
43. 1g tłuszczu dostarcza organizmowi energię w ilości: 37,7 kJ energii
44. Zadaniem LDL- cholesterolu jest: powoduje pojawianie się zmian miażdżycowych) beta-lipoproteina - o małej gęstości
45. Zadaniem HDL – cholesterolu jest: przeciwdziałanie miażdżycy, a także powodowanie, że komórki tłuszczu są wypłukiwane z naczyń krwionośnych
48. Kwasy tłuszczowe w konfiguracji „trans” są:
49. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze wynosi:
50. Bilans energetyczny na tłuszcze wynosi:
51. Według zaleceń naukowców (Piramida Zdrowego Żywienia) podstawą naszej diety powinny być: produkty o wysokiej zawartości węglowodanów zbożowych
52. Witaminy antyoksydacyjne to: Wit. C, E, beta – karoten, miedź, selen, cynk
53. Jaka ilość płynów powinna być spożywana w optymalnych warunkach środowiskowych: od 1,5-2 L
58. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A D E K
59. Hiperwitaminoza to: nadmiar jakiejś witaminy w organizmie
62. Drożdże stanowią dobre źródło witamin z grupy: B1, B2, B6
63. Taki objawy jak zmiany zapalne na języku i pękanie kącików warg (tzw. zajady) mogą świadczyć o niedoborze: B2, żelaza
64. Wadom układu nerwowego u płodu zapobiega spożywania dużych ilości witaminy: B9
65. Niedokrwistość złośliwa jest objawem niedoboru: B12
66. Witamina C to chemicznie: kwas askorbinowy
67. Przewlekły niedobór witaminy C powoduje chorobę zwaną: Szkorbutem
68. Najbogatszym źródłem witaminy C są: produkty roślinne, świeże owoce i warzywa
69. Starty witaminy C podczas przygotowania potraw wynoszą nawet do: 70%
70. Niedobór witaminy A powoduje: obniżenie odporności organizmu
71. Witamina A (retinol) występuje głównie w produktach: pochodzenia zwierzęcego (mleko, jaja, masło, tłuste ryby)
72. β-karoten występuje w produktach: marchew, dynia, zielone warzywa liściaste, cukinia, pomidory, zielony groszek, śliwki, wiśnie
73. Krzywica to choroba z niedoboru: witaminy D
74. „witaminą młodości” jest nazywana witamina: E
75. Najlepszym źródłem witaminy E jest: olej roślinny
76. Za prawidłowe krzepnięcie krwi odpowiada witamina: K
77. Najważniejsza funkcja, którą pełni wapń to: budulec kości, zębów, skóry, włosów
78. Stosunek wapnia do fosforu dla osób dorosłych wynosi: 1:1
79. Przewlekły niedobór wapnia w pożywieniu prowadzi do:...
paulina2991