pytania na egzamin - ćwiczenia.docx

(20 KB) Pobierz

1.       Aminokwasy egzogenne to: aminokwasy niezbędne jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych. Żywienie pokarmami ubogimi w aminokwasy niezbędne może prowadzić do zaburzeń chorobowych. Do aminokwasów niezbędnych dla człowieka zalicza się 8 aminokwasów egzogennych z dwoma dodatkowymi (histydyna i arginina) u dzieci.

2.       Aminokwasy endogenne to: aminokwasy, które organizm zwierzęcy może syntetyzować samodzielnie, w przeciwieństwie do aminokwasów egzogennych, które musi przyjmować systematycznie wraz z pożywieniem

3.       Ile jest aminokwasów egzogennych: 8 aminokwasów z dwoma dodatkowymi u dzieci(10 wszystkich)

4.       Białko jako składnik pokarmowy pełni rolę: budulcową, strukturalną?

5.       Enzym rozpoczynający trawienie białek w żołądku to: nieczynny enzym pepsynogen

6.       Białka proste to: proteiny zbudowane wyłącznie z aminokwasów protaminy, histony, albuminy, globuliny, prolaminy, gluteiny, skleroproteiny

7.       Białka złożone to: białka złożone proteidów, posiadają obok aminokwasów, także cząstki niebiałkowe są to: glikoproteiny, lipoproteidy i nukleoproteidy

8.       Wartość odżywcza zależy od:                                                                                                                                                                                              -zawartości aminokwasów egzogennych, endogennych

- wzajemnych proporcji poszczególnych aminokwasów egzogennych, które powinny być     zbliżone do proporcji występującej w białkach ustrojowych

- wystarczającego dowozu energii niezbędnych procesów syntezy białka ustrojowego ze źródeł poza białkowych

- strawność produktów białkowych

9.       Z 1 g białka organizm uzyskuje energię w ilości: 4 kcal

10.   Białko o wartości odżywczej = 100% to: białko jaja kurzego – białko wzorcowe zawiera optymalny zestaw i proporcje aminokwasów egzogennych

11.   Białka powinny pokrywać dzienne zapotrzebowanie na energię w ilości: 65-70g / dziennie; 0,8 / kg; c.c / dzień

12.   Białka pełnowartościowe to: białka doborowe zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach. Pełnowartościowe są białka zwierzęce np. mięso, ryby, drób, ser, mleko

13.   Węglowodany proste: składają się z pojedynczych cukrów, nazywanych monosacharydami lub dwóch cukrów (disacharydy). Te związki są szybko rozkładane w ustach i żołądku i łatwo przyswajalne do krwi np. cukier spożywczy

14.   Polisacharydy: to wielocukry zwane też cukrami złożonymi. Nie rozpuszczają się w wodzie, zawierają ponad 10 monosacharydów np. skrobia

15.   Węglowodany przyswajalne to: skrobia, fruktoza

16.   Cukier mlekowy to: laktoza zwana cukrem mlecznym. Chemicznie jest to bezbarwna substancja stała o temp. Topnienia 225 ⁰C, rozpuszczalne w wodzie, słabo rozpuszczalna w wodzie, słabo rozpuszczalna w alkoholu i nierozpuszczalna w eterze

17.   Węglowodany po przekształceniu w glikogen są magazynowane w : wątrobie i w mięśniach

18.   Enzymy trawiące węglowodany to: w trawieniu węglowodanów biorą udział enzymy amylolityczne

19.   Węglowodany jako składniki pokarmowe pełnią funkcję: amylaza?, maltaza, laktaza, sacharaza

20.   Hormon odpowiedzialny za obniżenie poziomu glukozy we krwi to: insulina

21.   Hormon odpowiedzialny za podwyższenie poziomu we krwi to: glukagon

22.   Glikogen pełni rolę: magazynowany w mięśniach pełni rolę energii

23.   Błonnik pokarmowy to: mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego

24.   Rola błonnika pokarmowego polega na:

25.   Najlepszymi źródłami błonnika pokarmowego są: warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie zawierają mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje i inne produkty tłuszczowe

26.   Z  1g węglowodanów organizm uzyskuje energię w ilości:

27.   Węglowodany powinny pokrywać  dzienne zapotrzebowanie na energię w ilości:

28.   Źródłem węglowodanów w diecie są głównie:

29.   Inna nazwa tłuszczy to:

30.   Ze względów żywieniowych tłuszcze dzielimy na:

31.   Trój glicerydy zbudowane są z:

  1. Kwasy tłuszczowe dzielimy na: kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone
  2. Skrót NNKT oznacza: nienasycone kwasy tłuszczowe

34.   Najważniejsze NNKT to:

35.   Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są:

36.   Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych są:

37.   Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych są:

38.   Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 są:

  1. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 są:
  2. Niedobór NNKT powoduje: a).spadek przyrostu masy ciała i spowolnienie wzrostu, b). zmiany skórne (parakeratosis, zapalenie skóry, zwiększona przepuszczalność skóry i zwiększenie utraty wody); c). zwiększoną wrażliwość na infekcje; d). zaburzenie transportu cholesterolu; e). kruchość naczyń włosowatych; f). zaburzenia nerkowe (martwica brodawek z krwiomoczem, nadciśnienie nerkowe, zmniejszenie wydalania sodu z moczem); g). osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego; h). ograniczenie biosyntezy eikozanoidów i w następstwie zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów; i). pogorszenie procesu gojenia się ran

41.   Proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych: jednonienasyconych: wielonienasyconych w pożywieniu powinny wynosić:  1:1:1

42.   Rola tłuszczów w organizmie: przede wszystkim dostarczają znaczną ilość energii (20 do 35%), tłuszcze są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niektóre kwasy tłuszczowe biorą także udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. prostaglandyn, są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy

43.   1g tłuszczu dostarcza organizmowi energię w ilości: 37,7 kJ energii

44.   Zadaniem LDL- cholesterolu jest: powoduje pojawianie się zmian miażdżycowych) beta-lipoproteina - o małej gęstości

45.   Zadaniem HDL – cholesterolu jest: przeciwdziałanie miażdżycy, a także powodowanie, że komórki tłuszczu są wypłukiwane z naczyń krwionośnych

  1. Mianem „złego cholesterolu” określamy: cholesterol LDL
  2. Mianem „dobrego cholesterolu” określamy: cholesterol HDL

48.   Kwasy tłuszczowe w konfiguracji „trans” są:

49.   Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze wynosi:

50.   Bilans energetyczny na tłuszcze wynosi:

51.   Według zaleceń naukowców (Piramida Zdrowego Żywienia) podstawą naszej diety powinny być: produkty o wysokiej zawartości węglowodanów zbożowych

52.   Witaminy antyoksydacyjne to: Wit. C, E, beta – karoten, miedź, selen, cynk

53.   Jaka ilość płynów powinna być spożywana w optymalnych warunkach środowiskowych: od 1,5-2 L

  1. Jaka ilość mleka (i produktów mlecznych) powinniśmy wypijać dziennie: od 2-4 porcji
  2. Kobiety w ciąży i planujące ciążę powinny szczególnie dbać o spożywanie dużych ilości: kwasu foliowego
  3. Jak często powinniśmy spożywać ryby, szczególnie morskie:  2 razy w tygodniu
  4. Według zaleceń naukowców owoce i warzywa powinniśmy spożywać w ilości:  od 2-3 porcji dziennie

58.   Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A D E K

59.   Hiperwitaminoza to: nadmiar jakiejś witaminy w organizmie

  1. Awitaminoza to: niedobór jakiejś witaminy w organizmie
  2. Choroba beri-beri jest objawem niedoboru: witaminy B1

62.   Drożdże stanowią dobre źródło witamin z grupy: B1, B2, B6

63.   Taki objawy jak zmiany zapalne na języku i pękanie kącików warg (tzw. zajady) mogą świadczyć o niedoborze: B2, żelaza

64.   Wadom układu nerwowego u płodu zapobiega spożywania dużych ilości witaminy: B9

65.   Niedokrwistość złośliwa jest objawem niedoboru: B12

66.   Witamina C to chemicznie: kwas askorbinowy

67.   Przewlekły niedobór witaminy C powoduje chorobę zwaną: Szkorbutem

68.   Najbogatszym źródłem witaminy C są: produkty roślinne, świeże owoce i warzywa

69.   Starty witaminy C podczas przygotowania potraw wynoszą nawet do: 70%

70.   Niedobór witaminy A powoduje: obniżenie odporności organizmu

71.   Witamina A (retinol) występuje głównie w produktach: pochodzenia zwierzęcego (mleko, jaja, masło, tłuste ryby)

72.   β-karoten występuje w produktach: marchew, dynia, zielone warzywa liściaste, cukinia, pomidory, zielony groszek, śliwki, wiśnie

73.   Krzywica to choroba z niedoboru: witaminy D

74.   „witaminą młodości” jest nazywana witamina: E

75.   Najlepszym źródłem witaminy E jest: olej roślinny

76.   Za prawidłowe krzepnięcie krwi odpowiada witamina: K

77.   Najważniejsza funkcja, którą pełni wapń to: budulec kości, zębów, skóry, włosów

78.   Stosunek wapnia do fosforu dla osób dorosłych wynosi: 1:1

79.   Przewlekły niedobór wapnia w pożywieniu prowadzi do:...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin