Puchaty sernik cytrynowy
50 g miękkiego masła,160 g drobnego cukru,1 łyżka mąki,250 g twarogu (używam gotowego mielonego, wiaderkowego na serniki),250 g serka śmietankowego,150 g kwaśnej śmietany,2 łyżki miodu,5 jaj (oddzielnie białka i żółtka),1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,skórka otarta z cytryny,dodatkowo -ulubione kruche ciasto na spód lub opakowanie okrągłych biszkoptów,1 łyżka drobnego cukru,2 łyżeczki cynamonu,2-3 łyżki płatków migdałowych
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę. Wymieszać twaróg, serek śmietankowy i śmietanę i dodać do masy maślanej. Zmiksować, dodając miód i żółtka. Na końcu dodać sok i skórkę cytrynową.
W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową.
Wysmarowaną masłem tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć kruchym ciastem lub biszkoptami i wylać na nie masę serową. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę, dopiero potem wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
sickgirl_1