Kapusta na gęsto.txt

(1 KB) Pobierz
kapusta na g�sto 

niedu�a kapusta,2 marchewki,3-5 z�b.czosnku,koncentrat pomidorowy,2 par�wki,pieprz i ziele ang. w kulkach,li�� laurowy,Vegeta,
s�l,pieprz,papryka s�odka i ostra.


 Kapust� kroimy na ma�e kawa�ki, najlepiej g��wk� na p� a nast�pnie po��wk� na �plastry� i posieka�, �eby wysz�y kawa�ki oko�o p�tora na p�tora centymetra, nast�pnie obieramy marchew, na ma�� g��wk� kapusty � dwie marchwie, kroimy w talarki i mieszank� wrzucamy do du�ego garnka, na rozgrzany t�uszcz w niewielkiej ilo�ci, kapusta ma to do siebie, ze siada po poddaniu obr�bce cieplnej, wi�c niech nas nie przera�a fura kapuchy. do garnka dodatkowo wrzucamy kilka z�bk�w czosnku, ja jako czosnkoholik daj� nawet pi�� z�bk�w na gar. Zawarto�� garnka nale�y miesza�, w trakcie czego doda� nale�y kilka kulek pieprzu w kulkach i ziela angielskiego, �redniej wielko�ci listek laurowy i zasypa� to wszystko veget� do smaku, miesza� i od czasu do czasu podlewa� niedu�� ilo�ci� wody. kiedy kapusta �si�dzie�, czyli zmniejszy obj�to�� dodajemy koncentrat pomidorowy, ja dodaj� tak� ma�� puszeczk� na g��wk� kapusty, ale np. moja mama woli mniej, tu tak�e wedle uznania. na koniec dodajemy pokrojone w kostk� par�wki. Ca�o�� trzymamy na ma�ym ogniu p� godziny, mieszaj�c i podlewaj�c. mo�na doda� jeszcze pieprzu i papryki do smaku, mielonych tym razem. Podawa� w du�ych ilo�ciach, z pajdami grubo krojonego chleba, posmarowanymi grub� warstw� mas�a no i oczywi�cie z herbat�. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin