Posiłek myśliwych.txt

(1 KB) Pobierz
POSI�EK MY�LIWYCH 

Proporcje dla 4 os�b. 
Sk�adniki:

2 drobno posiekane cebule 
10-15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 
2 �y�ki oliwy lub oleju,1/2 �y�.sosu Worcestershire,  
50 dag chudej mielonej wo�owiny (zemle� razcej grubo) 
250 ml bulionu wo�owego,1/2 �y�.ga�ki muszkato�owej,  
1 �y�.soli,1/2 �y�.czarnego pieprzu,3 �.mas�a,   
3 �rednie ziemniaki, ugotowane i przeci�ni�te przez prask� 
2 du�e jajka ubite ze szczypt� ga�ki muszkato�owej 
4 �rednie jab�ka, obrane i pokrojone w cienkie plastry 
3 �.bu�ki tartej 

Wykonanie:
1. Na oleju udusi� do mi�kko�ci cebul� wraz z pieczarkami. Doda� mi�so, sma�y� przez 4 minuty, wla� bulion i doprowadzi� do zawrzenia. Doprawi� ga�k�, sosem, po�ow� soli i po�ow� pieprzu; dusi� jeszcze przez 10 minut. 
2. Ziemniaki wymiesza� z dwiema �y�kami mas�a, reszt� soli i pieprzu; sprawdzi� smak, ew. doprawi�. Doda� jajka i dok�adnie wymiesza�. 
3. Rozgrza� piekarnik do temperatury 190 st. C. Nat�u�ci� mas�em naczynie �aroodporne. 
4. Na dnie naczynia u�o�y� 1/3 ziemniak�w, na nich po�ow� mi�sa, nast�pnie po�ow� jab�ek; potem zn�w ziemniaki, mi�so, jab�ka i reszt� ziemniak�w. Posypa� zapiekank� tart� bu�k�, a na wierzchu u�o�y� kawa�ki mas�a. 
5. Zapieka� przez 40 minut, nast�pnie zwi�kszy� temperatur� do 200 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin