Ciasteczka korzenne
•250 g mąki
•125 g margaryny Palmy
•100 g cukru
•proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki
•cukier waniliowy
•1 jajko
•1 przyprawa do piernika
•1 łyżka imbiru
•1 łyżeczka cynamonu
•1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
•otarta skórka z cytryny
Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.
Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi nasmarować margaryną brytfannę do pieczenia, przygotować foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, dziurkować, układać na blasze.
Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
robaczek_1976