Ciasteczka korzenne.doc

(151 KB) Pobierz
Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

 

250 g mąki

125 g margaryny Palmy

100 g cukru

proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki

cukier waniliowy

1 jajko

1 przyprawa do piernika

1 łyżka imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

otarta skórka z cytryny

 

Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.

Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi nasmarować margaryną brytfannę do pieczenia, przygotować foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, dziurkować, układać na blasze.

Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin