POLĘDWICA W CIEŚCIE
Składniki na 4 porcje:
1 kg polędwicy wołowej
5 cebul
50 dag pieczarek
1 łyżka masła
sól
pieprz
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki wytrawnego sherry
1 żółtko
1 pęczek natki pietruszki
6 płatów mrożonego francuskiego ciasta
3 łyżki oleju
Na sos:
3 żółtka
20 dag masła
1 łyżka soku cytrynowego
Cebule pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, posiekaj, duś kilka minut na łyżce masła. Przypraw solą, pieprzem i sherry. Dodaj posiekaną natkę. Farsz wystudź. Ciasto rozmroź. Polędwicę usmaż na oleju, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto (odłam 1/4 ciasta do dekoracji) rozwałkuj na kwadrat 30 x 30 cm. Brzegi posyp tartą bułką. Na cieście rozsmaruj połowę farszu, umieść na nim polędwicę. Mięso posmaruj resztą farszu, zawiń w ciasto. Posmaruj żółtkiem. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w paski, ułóż je na pieczeni, również posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w temp. 175°C. Żółtka ubij z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Dodaj masło, ubijaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, zdejmij z ognia, wlej śmietanę. Pieczeń pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem. Podawaj z młodymi warzywami.
tatanka.com