POLĘDWICA W CIEŚCIE.doc

(26 KB) Pobierz
POLĘDWICA W CIEŚCIE

POLĘDWICA W CIEŚCIE

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

1 kg polędwicy wołowej

5 cebul

50 dag pieczarek

1 łyżka masła

sól

pieprz

2 łyżki tartej bułki

4 łyżki wytrawnego sherry

1 żółtko

1 pęczek natki pietruszki

6 płatów mrożonego francuskiego ciasta

3 łyżki oleju

 

Na sos:

 

3 żółtka

pieprz

20 dag masła

1 łyżka soku cytrynowego

sól

 

              Cebule pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, posiekaj, duś kilka minut na łyżce masła. Przypraw solą, pieprzem i sherry. Dodaj posiekaną natkę. Farsz wystudź. Ciasto rozmroź. Polędwicę usmaż na oleju, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto (odłam 1/4 ciasta do dekoracji) rozwałkuj na kwadrat 30 x 30 cm. Brzegi posyp tartą bułką. Na cieście rozsmaruj połowę farszu, umieść na nim polędwicę. Mięso posmaruj resztą farszu, zawiń w ciasto. Posmaruj żółtkiem. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w paski, ułóż je na pieczeni, również posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w temp. 175°C. Żółtka ubij z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Dodaj masło, ubijaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, zdejmij z ognia, wlej śmietanę. Pieczeń pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem. Podawaj z młodymi warzywami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin