ZUPA NIC.doc

(24 KB) Pobierz
ZUPA NIC

ZUPA NIC

 

 

1,5 1 mleka

1/4 laski wanilii

10-15 dag cukru pudru

10 dag rodzynek

6 dag słodkich migdałów

3 jaja

 

              Mleko z wanilią zagotować. Ubić pianę z białek oraz 10 dag cukru pudru i kłaść powstałą masę łyżką na gotujące się mleko. Gdy piana się zetnie (po około 2 minutach gotowania), wybrać ją łyżką i przełożyć do wazy. Mleko doprawić żółtkami, dodać cukier do smaku, wrzucić sparzone i poszatkowane migdały oraz opłukane rodzynki. Podgrzać zupę, ciągle mieszać, lecz nie zagotować. Kiedy zacznie gęstnieć, postawić ją w zimne miejsce, a po ochłodzeniu wlać do wazy na przygotowaną wcześniej pianę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin