Udka_kurczaka_w_warzywach.rtf

(6 KB) Pobierz
Udka kurczaka w warzywach

Udka kurczaka w warzywach

 

Składniki:

4 udka kurczaka (około 90 dag)

2 marchewki

kawałek selera

pół pietruszki

12,5 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)

5 dag rodzynek

2 łki oliwy

łeczka mąki

mielona papryka

cukier

Bulion warzywny w płynie WINIARY

pieprz

 

Udka kurczaka umyj, osusz, zdejmij z nich skó i natrzyj bulionem, pieprzem, papryką (możesz też natrzeć rozgniecionym czosnkiem) i lekko oprósz mą.

 

Na dużej teflonowej patelni rozsmaruj ł oliwy i krótko obsmaż przygotowane udka, następnie podlej je 2 szklankami wrzącej wody i duś pod przykryciem.

 

Warzywa korzeniowe umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Teraz podduś je na łce oliwy i połącz z kurczakiem, ale dopiero wtedy, gdy mięso zacznie mięknąć. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj groszek i rodzynki - wszystko razem dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.

 

Podawaj z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w talarki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin