Mazurek czekoladowy.doc

(107 KB) Pobierz
Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

 

 

Składniki
blat na mazurek
200 g orzechów laskowych
200 g czekolady
100 ml śmietanki 36%
50 g masła
40 ml rumu
polewa cytrynowa Gellwe

 

                    

 



Przygotowanie
Orzechy upraż na blasze w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu aż skórka zacznie z nich odchodzić. Obetrzyj je zawinięte w ściereczkę. Odłóż część do dekoracji resztę posiekaj na grubo. Cukier podgrzewaj na patelni. Gdy przybierze karmelowy kolor dodaj orzechy i podpraż chwilę. Zestaw z ognia. Dodaj śmietankę, masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszaj cały czas by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodaj kieliszek rumu. Masę wylej na mazurek. Jak przestygnie dekoruj polewą cytrynową oraz orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin