Mazurek pomarańczowy.doc

(240 KB) Pobierz
Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

 

składniki

·         Kruche ciasto:

·         60 dag mąki

·         25 dag cukru

·         35 dag masła

·         3 żółtka

·         szczypta soli

Polewa:

·         2 pomarańcze

·         1 cytryna

·         22-23 dag cukru

                        
 
 
sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij i rozwałkuj na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj podwyższony brzeg. Piecz około 15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Przygotuj polewę: dokładnie umyj i sparz cytrusy, pokrój je na kawałeczki (wraz ze skórką). Usuń pestki, owoce zmiksuj i przełóż do rondla. Podgrzewaj z cukrem około 30 minut, często mieszając, aż zgęstnieją i staną się przezroczyste. Ciepłą polewę wylej na upieczony placek, wyrównaj powierzchnię.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin