Baranek wielkanocny.doc

(453 KB) Pobierz
Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Składniki

·         jajka 4 całe

·         masło 20 dag

·         mąka krupczatka 15 dag

·         cukier 15 dag

·         mąka ziemniaczana 5 dag

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         rum 1 łyżka

·         sok i skórka otarta z 1 cytryny

·         wiórki kokosowe

·         cukier puder

 

 

 

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut. Przestudzone ciasto polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem) i gęsto posypać wiórkami kokosowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin