Przepisy1.doc

(25 KB) Pobierz
TORT Z KREMEM TWAROŻKOWO-ŚMIETANKOWYM

           TORT Z KREMEM TWAROŻKOWO-ŚMIETANKOWYM

 

 

PRZEPIS

 

 

4 jajka

15dag cukru

10dag mąki

5dag mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

 

KREM

 

Po50dag kremówki i twarożku

25dag cukru

¼ l mleka

łyżka soku z cytryny

dodać4 żółtka

8 łyżeczek żelatyny

cukier puder

 

Na ciasto- jajka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wymieszać.Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 35 min.(200 st.),ostudzić. Mieszając zagotować mleko z cukrem i żółtkami, dodać namoczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić, dodać ubitą kremówkę i twarożek, doprawić sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Jeden włożyć do tortownicy, posmarować kremem, przykryć drugim blatem. Tort chłodzić co najmniej 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORT MAKOWY

 

SKŁADNIKI NA TORT:

- 3 szklanki maku

-50g czekolady

-12 jajek

-2 1/5 szklanki cukru

-70g rozdrobnionych biszkoptów lub bułki tartej

-50g kakao

-1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:

-1 ½ szklanki cukru

-20g czekolady

-2 łyżki kakao

-2 jajka

-2 żółtka

-500g masła

 

PONADTO:

-papier do pieczenia

 

SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA:

 

CIASTO:

1.Mak sparzyć, zemleć.

2.Czekoladę zetrzeć na tarce.

3.Białka ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Ubijać na parze.

4.Dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać.

5.Ciasto podzielić na dwie części i wlać do wyłożonych papierem blaszek o średnicy 24 cm.

6.Piec przez 30 minut w temp. 180C

 

MASA CZEKOLADOWA:

1.Cukier zalać 4-5 łyżkami wody i ugotować syrop.

2.Dodać czekoladę oraz kakao.

3.Jajka i żółtka ubić, zalać wrzącym syropem.

4.Masło utrzeć. Dodać po łyżce zimnej masy, ucierając.

 

TORT MAKOWY:

1.Ostudzone ciasta przekroić wzdłuż i przełożyć masą.

2.Dowolnie udekorować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin