TORT Z KREMEM TWAROŻKOWO-ŚMIETANKOWYM
PRZEPIS
4 jajka
15dag cukru
10dag mąki
5dag mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
Po50dag kremówki i twarożku
25dag cukru
¼ l mleka
łyżka soku z cytryny
dodać4 żółtka
8 łyżeczek żelatyny
cukier puder
Na ciasto- jajka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wymieszać.Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 35 min.(200 st.),ostudzić. Mieszając zagotować mleko z cukrem i żółtkami, dodać namoczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić, dodać ubitą kremówkę i twarożek, doprawić sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Jeden włożyć do tortownicy, posmarować kremem, przykryć drugim blatem. Tort chłodzić co najmniej 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.
TORT MAKOWY
SKŁADNIKI NA TORT:
- 3 szklanki maku
-50g czekolady
-12 jajek
-2 1/5 szklanki cukru
-70g rozdrobnionych biszkoptów lub bułki tartej
-50g kakao
-1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:
-1 ½ szklanki cukru
-20g czekolady
-2 łyżki kakao
-2 jajka
-2 żółtka
-500g masła
PONADTO:
-papier do pieczenia
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA:
CIASTO:
1.Mak sparzyć, zemleć.
2.Czekoladę zetrzeć na tarce.
3.Białka ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Ubijać na parze.
4.Dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać.
5.Ciasto podzielić na dwie części i wlać do wyłożonych papierem blaszek o średnicy 24 cm.
6.Piec przez 30 minut w temp. 180C
MASA CZEKOLADOWA:
1.Cukier zalać 4-5 łyżkami wody i ugotować syrop.
2.Dodać czekoladę oraz kakao.
3.Jajka i żółtka ubić, zalać wrzącym syropem.
4.Masło utrzeć. Dodać po łyżce zimnej masy, ucierając.
TORT MAKOWY:
1.Ostudzone ciasta przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
2.Dowolnie udekorować.
elka606