Pascha 3.pdf

(56 KB) Pobierz
37870092 UNPDF
Pascha III
Składniki
50 dag dobrego twarogu, 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 10-15
dag masła, pół szklanki słodkiej śmietanki, po 5 dag rodzynków,
orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej,
kieliszek koniaku, pół tabliczki twardej czekolady do udekorowania
Sposób przyrządzania
Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, rodzynki wypłukać, zalać koniakiem, a gdy
napęcznieją, przełożyć na sitko, by ociekły. Żółtka wbić do garnka, utrzeć z cukrem na
białą puszystą masę. Pod koniec ucierania połączyć ze śmietanką. Postawić garnek na
małym ogniu i, mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania, po czym
zdjąć z ognia i wystudzić. Migdały sparzyć, obrać, posiekać (kilka odłożyć do dekoracji),
orzechy i skórkę pomarańczową dość drobno pokroić (wcześniej też trochę odłożyć).
Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie, masło i cukier waniliowy bardzo starannie wymieszać,
wyłożyć na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą, końce gazy związać, przykryć
talerzykiem i lekko obciążyć. Po kilku godzinach paschę przełożyć na półmisek,
udekorować cząstkami orzechów, połówkami migdałów i wstążkami skórki
pomarańczowej. Posypać startą czekoladą.
 
37870092.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin