CZEKOLADOWE MARKIZY
Dla początkujących
ciasto:ˇ 1/2 kostki masłaˇ jajkoˇ 1/2 szklanki cukruˇ 1 i 1/2 szklanki mąkiˇ 3 łyżki zmielonych migdałówˇ 3 łyżki kakaoˇ 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaˇ tłuszcz do blachykrem:ˇ 1/3 kostki masłaˇ 5 łyżek cukru pudruˇ torebka cukru waniliowego
Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, wsypać zmielone migdały i kakao, wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm Blaszaną foremkę wyciąć 24 krążki o średnicy 8 cm Ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 210oC. Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę wystudzonych ciastek posmarować cienką warstwą kremu, złożyć po dwa krążki, lekko docisnąć.
Rokus-14