SZYBKA GROCHÓWKA Z BOCZKIEM.docx

(10 KB) Pobierz

SZYBKA GROCHÓWKA Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :

1 opakowanie mrożonego groszku

1 cebula

2 łyżki masła

3-4 plastry wędzonego boczku

1 l bulionu

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obrać i drobno posiekac . W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę , a następnie dodać zamrożony groszek i zalać bulionem ( najlepiej mięsnym , ale może być też warzywny ) . Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut . Zupę zdjąć z palnika , lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładki krem . Ponownie zagotować . Plastry wędzonego boczku pokroić na paski i przesmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy , doprawić do samku solą oraz pieprzem . Grochówkę można podawać z tostami lub bagietką posmarowaną masłem czosnkowym .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin