SZYBKA GROCHÓWKA Z BOCZKIEM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :
1 opakowanie mrożonego groszku
1 cebula
2 łyżki masła
3-4 plastry wędzonego boczku
1 l bulionu
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę obrać i drobno posiekac . W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę , a następnie dodać zamrożony groszek i zalać bulionem ( najlepiej mięsnym , ale może być też warzywny ) . Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut . Zupę zdjąć z palnika , lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładki krem . Ponownie zagotować . Plastry wędzonego boczku pokroić na paski i przesmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy , doprawić do samku solą oraz pieprzem . Grochówkę można podawać z tostami lub bagietką posmarowaną masłem czosnkowym .
daroroda