WINO Z JĘCZMIENIA.doc

(31 KB) Pobierz

Wino z Jęczmienia

 

Przepis nr. 01

 

Przepłucz ziarna wodą i namocz je w 1 litrze wody przez 24 godziny. Zmiażdż ziarna w widzie i przez sitko przelej do baniaka. Następnie (jakimś magicznym sposobem) umieść sitko ze zbożem w baniaku, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które trzeba dodać po upływie 24h. Po 5 dniach wyjmij sitko z jęczmieniem. Po zakończeniu fermentacji kilkakrotnie (w miarę potrzeby) spuść wino znad osadu.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino z Jęczmienia

0,7 kg. jęczmienia

0,55 kg rodzynek

0,8 kg. cukru

10g. kwasu cytrynowego

0,5 g. taniny

2g. pożywki

drożdże winne

woda do objętości 5 litrów

 

barley-jeczmien1.jpg [9,66kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin