Babeczki półfrancuskie z owocami.doc

(29 KB) Pobierz

Babeczki półfrancuskie z owocami                           

 

SKŁADNIKI:

ciasto:

40 dag (2 szklanki) mąki,

20 dag margaryny,

2/3 szklanki wody; krem:

1 jajo,

5 łyżek gęstej śmietany,

10-15 dag (5-8 łyżek) cukru,

cukier waniliowy; 5075 dag owoców (np.

agrest,

truskawki,

śliwki,

morele,

jagody,

wiśnie,

jabłka itp.

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę posiekać z mąką, dodać wodę i bardzo szybko zarobić ciasto. Schłodzić je w lodówce, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Przykryć nim foremki ułożone jedna obok drugiej, docisnąć wałkiem, a następnie dokładnie wylepić palcami. Ułożyć foremki na blasze. Do każdej włożyć uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wlać 2-3 łyżeczki kremu. Krem. Ubić pianę z białka, usztywniając ją cukrem i dokładnie wymieszać z żółtkami i śmietaną. Babeczki piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Można również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin