ciasto:
300 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 8 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
180 ml mleka
nadzienie:
150 g pepperoni (np. włoskie)
3 plastry sera żółtego
6 szt pieczarek
1 przecier pomidorowy
bazylia suszona (ok 3 łyżeczki)
Odmierzam ilość mąki, a mleko podgrzewam w rondelku. Powinno być bardzo ciepłe jednak nie wrzące.
Do miski wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam.
Kiedy połączą się ze sobą, to przekładam na blat i zagniatam, aż uzyskam gładkie ciasto.
Smaruję ciasto oliwą (delikatnie) i wkładam do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu (np niedaleko kaloryfera lub po prostu dalej od okna) na 1 h.
W międzyczasie siekam pieczarki na drobne kawałeczki.
Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 2, 3 lub 4 części (w zależności o tego ile chcę pierogów).
Każdą część rozwałkowuję na okrągły placek.
Na każdym placku ciasta układam przecier pomidorowy (rozsmarowuje go), sypię bazylią (ok 1płaska łyżeczka na pieróg), następnie pieczarki, pepperoni (ja używam dużego włoskiego, ale każde jest dobre), a na to ser żółty.
Składam na pół i zlepiam brzegi ciasta. Na kształt pieroga.
Smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 25 minut. Podaję ze śmietaną lub bez (ja lubię dodatek śmietany).
Danie, do którego przygotowania będzie Wam potrzebny jeden garnek, a jeszcze lepiej głęboka patelnia. Ddanie leniwe a bardzo smaczne. Suchy makaron wrzuca się do wywaru, w którym gotuję się pulpeciki, dzięki temu nabiera smaku a jednocześnie wciąga nadmiar sosu. Jest to danie, które troszkę przypomina guiso, czyli makaronową paellę. Smaczne, sycące i proste. Zachęcam
Czas: ok. 45 minut Ilość porcji: 4
500 g wieprzowiny mielonej
ok. 250 g makaronu rurki
1 jajko
mąka do obtoczenia
sól i pieprz
zalewa:
ok. 2-3 szklanek wody
1 łyżka słodkiej papryki
niewielki koncentrat pomidorowy
3 łyżki masła
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego
Mięso mieszam z jajkiem, odrobiną mąki i doprawiam pieprzem i solą. Mieszam.
Formuję niewielkie kulki, obtaczam każdą w mące.
Przygotuję zalewę -- mieszam wszystkie składniki w garnku lub na głębokiej patelni.
Dodaję pulpeciki.
Gotuję ok. 15 minut, aż będą miękkie.
Wrzucam suchy makaron i gotuję aż zmięknie i wciągnie większość sosu :)
Gotowe, smacznego.
BeNat87