przepisy cz. 11.doc

(460 KB) Pobierz


Calzone z peperoni
Calzone z pepperoni i pieczarkami

 

Składniki na 2 wielkie pierogi lub 3 średnie albo 4 mniejsze


ciasto:

300 g maki pszennej

1 łyżeczka soli

4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 8 g drożdży świeżych

2 łyżki oliwy

180 ml mleka

 

 

 

nadzienie:

150 g pepperoni (np. włoskie)

3 plastry sera żółtego

6 szt pieczarek

1 przecier pomidorowy

bazylia suszona (ok 3 łyżeczki)

 


 

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 1.

Odmierzam ilość mąki, a mleko podgrzewam w rondelku. Powinno być bardzo ciepłe jednak nie wrzące.

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 2.

Do miski wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam.

Kiedy połączą się ze sobą, to przekładam na blat i zagniatam, aż uzyskam gładkie ciasto.


 

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 3.

Smaruję ciasto oliwą (delikatnie) i wkładam do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu (np niedaleko kaloryfera lub po prostu dalej od okna) na 1 h.


 

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 4.

W międzyczasie siekam pieczarki na drobne kawałeczki.

 

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 5.

Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 2, 3 lub 4 części (w zależności o tego ile chcę pierogów).


 

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 6.

Każdą część rozwałkowuję na okrągły placek.

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 7.

Na każdym placku ciasta układam przecier pomidorowy (rozsmarowuje go), sypię bazylią (ok 1płaska łyżeczka na pieróg), następnie pieczarki, pepperoni (ja używam dużego włoskiego, ale każde jest dobre), a na to ser żółty.

Przygotowanie pizzy calzone

Krok 8.

Składam na pół i zlepiam brzegi ciasta. Na kształt pieroga.

Calzone przed pieczeniem

Krok 9.

Smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 25 minut. Podaję ze śmietaną lub bez (ja lubię dodatek śmietany).

 


Pulpeciki z makaronem
Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

 

Danie, do którego przygotowania będzie Wam potrzebny jeden garnek, a jeszcze lepiej głęboka patelnia. Ddanie leniwe a bardzo smaczne. Suchy makaron wrzuca się do wywaru, w którym gotuję się pulpeciki, dzięki temu nabiera smaku a jednocześnie wciąga nadmiar sosu. Jest to danie, które troszkę przypomina guiso, czyli makaronową paellę. Smaczne, sycące i proste. Zachęcam

 

Czas: ok. 45 minut    Ilość porcji: 4

 

Składniki


500 g wieprzowiny mielonej

ok. 250 g makaronu rurki

1 jajko

mąka do obtoczenia

sól i pieprz

 

 

zalewa:

ok. 2-3 szklanek wody

1 łyżka słodkiej papryki

niewielki koncentrat pomidorowy

3 łyżki masła

1 łyżeczka ostrej papryki

2 łyżki sosu sojowego


 

Pulpeciki z makaronem krok po kroku

Krok 1.

Mięso mieszam z jajkiem, odrobiną mąki i doprawiam pieprzem i solą. Mieszam.

Pulpeciki z makaronem krok po kroku

Krok 2.

Formuję niewielkie kulki, obtaczam każdą w mące.

Pulpeciki z makaronem krok po kroku

Krok 3.

Przygotuję zalewę -- mieszam wszystkie składniki w garnku lub na głębokiej patelni.

Dodaję pulpeciki.

Pulpeciki z makaronem krok po kroku

Krok 4.

Gotuję ok. 15 minut, aż będą miękkie.

Pulpeciki z makaronem krok po kroku

Krok 5.

Wrzucam suchy makaron i gotuję aż zmięknie i wciągnie większość sosu :)

Gotowe, smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin