TiR Hotelarstwo, Dominik.pdf

(775 KB) Pobierz
421329422 UNPDF
1. Nazwa przedmiotu: Hotelarstwo
2. Temat zajęcia: ZABEZPIECZENIE GOŚCIA I JEGO MIENIA 
Szczególna odpowiedzialność hotelu
Bezpieczeństwo przeciwpożarowe
Bezpieczeństwo i higiena pracy. Nadzór sanitarny
Systemy i metody zabezpieczenia
Odpowiedzialność zakładu hotelarskiego za rzeczy wniesione do hotelu
3. Cel zajęcia:
Student potrafi wskazać potencjalne zagrożenia wynikające ze specyfiki branży.
Scharakteryzować metody zabezpieczenia gościa i jego mienia w hotelu
4. Zadania dla studentów
Należy zapoznać się z podanym materiałem pod kątem zagadnień egzaminacyjnych
5. Treść zajęcia / materiały do zajęć /
 
1. SZCZEGÓLNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ HOTELU
 
Szczególna odpowiedzialność hotelu wynika z istoty hotelarstwa i przepisów prawa. Gość
powierza hotelowi bezpieczeństwo swoje i swego mienia, a hotel jest zobowiązany zapewnić
mu to bezpieczeństwo w czasie pobytu w hotelu. Gość ma prawo liczyć na bezpieczny pobyt
oraz pieczę nad jego rzeczami i wartościami wniesionymi do hotelu. Oczekuje, że hotel tak
zorganizuje świadczenie usług, aby zapewnić stały nadzór nad bezpieczeństwem w szerokim
znaczeniu tego słowa. Oznacza to dla hotelarza konieczność i obowiązek:
właściwego projektowania i budowy obiektu, 
zastosowania właściwych materiałów i odpowiedniego wyposażenia, 
zaprojektowania  i  zainstalowania  odpowiednich  zabezpieczeń,  systemów  alarmowych,  dróg 
ewakuacyjnych i utrzymania ich w należytym stanie, 
przyjęcia  odpowiednich  uregulowań  wewnętrznych  (regulaminów,  instrukcji)  i  właściwej 
organizacji pracy, 
właściwego doboru pracowników, ich szkolenia oraz nadzoru nad ich pracą, 
stworzenia załodze bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. 
W zakresie spraw bezpieczeństwa interesy gościa, załogi i właściciela pokrywają się.
„Bezpieczny obiekt” i prawidłowa organizacja pracy są podstawą prawidłowej działalności
hotelarskiej.
Szczególna odpowiedzialność hotelu, o której często mówimy, wynika ze specyfiki
zawodu, jego charakteru. Zakres odpowiedzialności hotelarza jest bardzo szeroki: od
odpowiedzialności za nienależyte wykonywanie usług (np. za brak ciepłej wody w pokoju)
poprzez odpowiedzialność za rzeczy należące do gościa, a wniesione do obiektu, do
odpowiedzialności za stworzenie lub przyczynienie się do stworzenia zagrożenia zdrowia lub
życia osób przebywających w hotelu, aż do konkretnej karnej odpowiedzialności za szkodę na
zdrowiu lub utratę życia. To nie tylko hasła i przestrogi - nieszczęśliwe wypadki w hotelach
są smutnym faktem, a na straży interesu gościa stoją przepisy prawa, w szczególności prawa
cywilnego i karnego.
Zakres odpowiedzialności hotelarza można przedstawić w następujących zespołach:
odpowiedzialność etyczno‐moralna  – z tytułu obowiązku starannego wykonywania zawodu, 
odpowiedzialność cywilno‐materialna  – za szkody wyrządzone gościom przez hotel, 
odpowiedzialność karna  – za udowodnioną winę. 
Zwróćmy też uwagę, że właściciel hotelu ponosi odpowiedzialność za winę własną i winę
osób (fizycznych i prawnych) przy pomocy których wykonuje usługi, tj. za własnych
pracowników oraz osoby i instytucje, którym powierzył wykonywanie określonych czynności
(np. ochronę).
Szczególna, zwiększona odpowiedzialność hotelarza jest oczywista i zrozumiała. Hotelarz
jest osobą, która zawodowo trudni się świadczeniem usług zakwaterowania i wyżywienia oraz
innych związanych z pobytem w hotelu; jest zobowiązany posiadać w tym zakresie wiedzę,
wyspecjalizowany personel, odpowiednio przystosowany i wyposażony budynek. Obowiązek
zapewnienia bezpiecznego pobytu jest pojęciem szerokim, rozciąga się na obowiązek
przewidywania, przeciwdziałania i likwidowania potencjalnych źródeł zagrożeń.
 
2. ZAGROŻENIA. ZJAWISKA PATOLOGICZNE. CIĄŻENIE DO HOTELU I
GASTRONOMII MARGINESU SPOŁECZNEGO
 
Znaną w hotelarstwie prawdą jest to, że bezpieczeństwo hotelu i jego użytkowników
zależy od dwóch podstawowych czynników:
1) stopnia zagrożenia zewnętrznego i wewnętrznego,
2) stanu, nasycenia i stopnia niezawodności zabezpieczeń (zob. też pkt 5 niniejszego
rozdziału).
Jakie to są zagrożenia? Według Z. T. Nowickiego 1 występujące zagrożenia wynikają z:
                                                            
1 Z.T. Nowicki, Bezpieczny hotel , „Hotelarz” nr 6 i 7 z 1997 r.
ogólnych zjawisk patologicznych występujących w życiu społecznym, ciążenia do hoteli i
gastronomii marginesu społecznego;
lokalizacji obiektu, np. w pobliżu dworców, lub odległości od skupisk ludzkich;
rozwiązań architektoniczno-budowlanych, niewłaściwych konstrukcji i materiałów;
złej organizacji pracy, braku dyscypliny pracy, niedostatecznego przygotowania
zawodowego pracowników i braku ich systematycznego szkolenia;
zaniedbań na odcinku czystości, ładu, porządku; stanu technicznego budynku,
wyposażenia i sprzętu;
braku dróg ewakuacyjnych lub złego ich stanu (np. zastawienia opakowaniami, czy
wycofanym wyposażeniem), złego lub niedostatecznego oznakowania i oświetlenia dróg
ewakuacyjnych.
Niestety, na terenie zakładów hotelarsko-gastronomicznych spotkamy się z wieloma
różnymi formami przestępstw i wykroczeń. Toczy się tu, a nawet koncentruje, normalne
życie, a przez fakt „oderwania od domu” powstają warunki sprzyjające określonym
zjawiskom i postawom.
Na terenie hoteli są odnotowywane m.in. przestępstwa i wykroczenia przeciwko:
porządkowi i spokojowi publicznemu,
bezpieczeństwu osób, zdrowiu i życiu,
mieniu,
interesom konsumentów (nadużycia na wadze i miarach),
obyczajowości,
ewidencji,
przepisom przeciwpożarowym, bezpieczeństwa i higieny pracy,
prawu pracy.
Na pewno wykaz powyższy nie jest pełny.
Na terenie hotelu notujemy szczególnie częste i uciążliwe dla hotelarzy:
kradzieże mienia gości, wyposażenia hotelu,
pijaństwo, awantury, nieraz porachunki grup przestępczych,
nielegalny hazard,
nierząd, sutenerstwo, czerpanie korzyści z cudzego nierządu.
Na ogół na terenie hoteli popełniają przestępstwa:
1) osoby nie będące gośćmi, często wyspecjalizowani w tego typu działaniach,
2) osoby zameldowane w hotelu, tj. goście,
3) pracownicy (są to nie tylko proste kradzieże ale i działanie na szkodę konsumenta,
nierzetelne miary, przede wszystkim przy sprzedaży alkoholi, podmiana gatunków,
nierzetelna waga),
4) pracodawcy – z premedytacją lub przez zaniechanie, w szczególności w stosunkach pracy
oraz zakresie ubezpieczenia, bhp, ppoż., zabezpieczenia mienia itd.
W hotelach nie są nawet rejestrowane drobne kradzieże dokonywane przez gości. A
goście wynoszą „nadzwyczaj szeroki asortyment przedmiotów”, np.:
papier toaletowy, kostki zapachowe, nawet mydło w płynie,
ręczniki, płaszcze kąpielowe, serwetki, jaśki, wazony, popielniczki, koce itp.,
alkohole i słodycze z minibarów,
sztućce, zestawy do przypraw, kufle, szklanki, inne części zastawy,
obrazy, odbiorniki radiowe (lub tylko ich wnętrza), odbiorniki telewizyjne, aparaty
telefoniczne, części innych różnych urządzeń.
 
3. BEZPIECZEŃSTWO PRZECIWPOŻAROWE
 
Pożar jest największym nieszczęściem w hotelu. Często pociąga za sobą ofiary śmiertelne, niszczy 
budynek,  wyposażenie.  Najgroźniejsze  są  pożary  w  nocy.  Z  tego  względu  z abezpieczenie 
przeciwpożarowe jest dla hotelarzy zawsze sprawą pierwszoplanową
W zakresie bezpieczeństwa przeciwpożarowego można polecić następującą literaturę:
1. Z. Błądek, Wyposażenie obiektów hotelarskich , ZPHT., Warszawa 1993.
2. Z. Błądek, Hotele – programowanie, projektowanie, wyposażenie , Palladium, Poznań
2003.
3. W. Ciemiński, Bezpieczeństwo pożarowe , Dom Wydawniczy Info Kadry, Żyrardów 1997.
4. W. Ciemiński, Bezpieczeństwo pożarowe hoteli , „Hotelarz”, nr 6 z 1997 r.
5. W. Ciemiński, Certyfikaty – bezpieczeństwa pożarowego hoteli , „Hotelarz” nr 1 z 1998 r.
W artykule Bezpieczeństwo pożarowe hoteli W. Ciemiński wymienia m.in. następujące
elementy wpływające na stan zagrożenia pożarowego:
warunki bezpieczeństwa budowlanego: odporność pożarowa budynku, drogi
ewakuacyjne, podział na strefy pożarowe i oddzielenia pożarowe, elementy wykończenia
wnętrz,
bezpieczeństwo konstrukcji zapewniające niezniszczenie jej przez założony czas podczas
pożaru,
organizacja i warunki ewakuacji: procedury postępowania, środki pomocne do
przeprowadzenia ewakuacji, oznakowanie wyjść, środki alarmowe,
liczba osób przebywających w obiekcie,
instalacje i urządzenia techniczne, gazowe, elektryczne, technologiczne,
skuteczność dozoru technicznego obiektu,
sprawność i skuteczność systemów technicznych zabezpieczeń oraz sprzętu i urządzeń do
prowadzenia akcji ratowniczej,
warunki prowadzenia akcji ratowniczej i przygotowanie obiektu do tych działań.
W. Ciemiński stwierdza, że awarie i katastrofy w hotelach są najczęściej spowodowane
niesprawnością instalacji lub urządzeń technicznych, a poziom bezpieczeństwa zależy
głównie od spełnienia wymagań i przepisów obowiązujących dla danego obiektu oraz
świadomości i wiedzy w tym zakresie kierownictwa hotelu.
W książkach Z. Błądka czytelnik znajdzie szereg szczegółówych materiałów na temat
instalacji i zabezpieczeń przeciwpożarowych.
Nie należy zapominać, że bardzo często przyczyną powstania pożaru jest zachowanie
gości, np. palenie papierosów w łóżku, używanie grzałek itp.
Wszyscy ulegamy złudnemu przekonaniu, że potrafimy właściwie zachować się na
wypadek pożaru. W praktyce okazuje się, że nie znamy nawet numeru telefonu straży
pożarnej. W razie nieszczęścia, gdy o życiu ludzi decydują sekundy, gubimy się, postępujemy
wbrew logice, narażamy siebie i innych.
 
Rysunek 6. Przykładowa instrukcja alarmowa i postępowania na wypadek pożaru 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin