Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto: Około 1 kg mąki, 1 żółtko, 0,5 łyżki oleju, ciepła woda i sól.
Farsz: Kilka suszonych grzybów, 1 kg kapusty, 3 cebule, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, pieprz i sól do smaku.
Przepis:
Farsz: Grzyby wypłukać, namoczyć, a następnie ugotować, by były miękkie. Kapustę ugotować, odsączyć i zemleć z grzybami. Dodać do tego usmażoną cebulę, żółtko, przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
Ciasto: Zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkowywać cienko, wycinać koła i nakładać na nie farsz, a następnie dobrze zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut do czasu, aż pierogi wypłyną. Wyciągać łyżką cedzakową.
be.3