GORCZYCA BIAŁA.docx

(17 KB) Pobierz


GORCZYCA BIAŁA 

Gorczyca to znana od wieków roślina przyprawowa. Ziarna gorczycy stosuje się między innymi do marynowania ogórków i buraczków, a zmielone stanowią podstawę wielu gatunków musztardy. 

Ziarna gorczycy zawierają około 30 procent tluszczu, wiele witamin i związków mineralnych. Poza tym są domowym środkiem leczniczym: plaster gorczycowy działa silnie rozgrzewająco a spożywanie nasion leczy dolegliwości żołądkowo-jelitowe i pobudza ogólnoustrojową przemianę materii.

Gorczyca należy do roślin szybko rosnących, w związku z czym doskonale nadaje się do kiełkowania.

Kiełki gorczycy białej zawierają:

Witaminy: A, B1, B2, C
Składniki mineralne: Fosfor, potas, siarka, żelazo

Kiełki gorczycy uzupełnią braki wit. B 2, zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę całego organizmu. 

Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik. 

Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. 


SOJA

Kiełki soi (Glycine max) to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. 

Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. 

Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy.

Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik. 

Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. 

SPCZEWICA

W 100 g kiełków soczewicy znajduje się ponad 70 mg witaminy C, 0,2 mg witamin B1 i B2, dużo witaminy E, 30 mg wapnia, 166 mg fosforu, 2,30 mg żelaza, wyjątkowo dużo bo 0,33 mg miedzi i 1,48 mg cynku. Zawierają ok. 25% białka. Korzystna jest bardzo mała zawartość sodu. Kiełki soczewicy są również bogate w kwas foliowy, mający krwiotwórcze działanie. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży - 
kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka. Kiełki z soczewicy są delikatne w smaku, nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. Dobrze wpływają na stan zębów. Kiełki soczewicy przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.

Metoda kiełkowania: wszystkie metody
Moczenie: 12 godzin
Płukanie: 2 4 razy dziennie
Ilość: 1 miarka nasion daje 6 miarek kiełków
Czas kiełkowania: 3-4 dni 
Idealna długość: 2-3 cm


KAPUSTA CZERWONA

Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami. 

Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. 


BROKUŁ

Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez. 
Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości. 
Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. 
Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła. 
Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi. 
W brokule i kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.


SŁONECZNIK

Wyjątkowy orzechowy smak. 

Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Do sałatek i kanapek, ale i do chrupania zamiast czipsa czy cukierka. 

Źródło wapnia, magnezu, potasu i żelaza. 

KIEŁKI - lekarstwo na zmęczony zimą organizm.

Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu powaznym schorzeniom,uruchamia system odpornościowy,uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych,przedewszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo.

Nasionka wypłukać na sitku, potem moczyć ok. 10 godzin w słoiczku z ciepłą wodą (zakręcony słoik kładziemy na grzejniku), znów nasionka wypłukać na sitku, a potem wyłożyć je na mokra watę lub ligninę w pojemniku próżniowym. Odstwić na dwa w ciepłym miejscu nie do końca przykryte pokrywką tak aby mialy dostęp powietrza. Gdy korzonki się zagnieżdżą, odkrywamy pojemnik i dalej często podlewając trzymamy w ciepłym miejscu przez kilka dni. Rosną w oczach:)


LUCERNA

Kiełki z lucerny to jedne z najmniejszych kiełek ale przewyższają inne swoją wartością odżywczą. 

Nie na darmo zwane są "kiełkowym królem" lub "ojcem wszelkiego pożywienia". 

Zawierają ok. 35% łatwo przyswajalnego białka i wszystkie ważniejsze witaminy i minerały, w tym dużo witaminy A, C i D oraz lecytynę. 

Są również bogatym źródłem żelaza oraz zawierają rzadko występujące w roślinach witaminę B12. 

Z tych względów są szczególnie cenne dla wegetarian. 

Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia. 

Kiełki z lucerny są bardzo łagodne i z tego względu mogą być podawane nawet małym dzieciom. 

Kiełki z lucerny poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające. 

Metoda kiełkowania: słoik, kiełkownik
Moczenie: 6-12 godzin
Płukanie: 2 3 razy dziennie
Ilość: 1 miarka nasion daje 10 miarek kiełków
Czas kiełkowania: 3 dni na kiełki 1-2 cm, 6-7 dni na 4-5 cm
Idealna długość: 3-4 cm


RZEŻUCHA

W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała wartość kaloryczna rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi.

Pasta z rzeżuchą
Składniki: kostka masła, 3-4 łyżki kiełków rzeżuchy, sól

Miękkie masło wkładamy do miseczki, wsypujemy kiełki rzeżuchy i dobrze ucieramy na jednolitą masę. Solimy do smaku. Znakomitą pastą możemy smarować chleb.


MIESZANKA ŁAGODNA

Odmiana: Mieszanka łagodna
Mieszanka nasion na kiełki: 75% lucerna, 25% rzodkiewka

Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. 


KUKURYDZA

Kiełki kukurydzy są delikatne o mączystym/skrobiowym posmaku. Bardzo słodkie. Najlepiej smakuja w sałatkach.



Kiełkownica - naczynie do kiełkowania - kiełkownik

Naczynie do kiełkowania - kiełkownica pozwala na kiełkowanie aż trzech rodzajów kiełków jednocześnie.

Trzy szalki do kiełkowania o średnicy 20cm - można w nich poddawać kiełkowaniu trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory porzez stopniowe wysiewanie nasion.

Syfony odpływowe zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.

Pokrywka gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.

W pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.

Po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku wody. Jest to idealna woda do podlewania kwiatów.

Wypłukane nasiona rozkładamy cienką warstwą na dnie każdej tacki. Jeśli chcemy mieć kiełki 1 dzień wcześniej nasiona najpierw moczymy. W każdej tacce mogą być oczywiście inne nasiona. Na górną tackę wlewamy 0,5 l wody o temperaturze pokojowej i nakrywamy przykrywką. Woda sama przecieknie do dolnych tacek i zbiornika na spodzie. Kiełki powinny być cały czas wilgotne więc należy dwa razy dziennie sprawdzać ich stan i ewentualnie zraszać. Przez pierwsze 2 dni trzymać kiełkownik w ciemnym miejscu 
(np. w szafce) a trzeciego dnia wynieść na światło dla nabrania koloru. 
Uwaga: Czasami otwory odpływowe wody zatykają się (zwłaszcza w przypadku rzeżuchy i lucerny). Należy wtedy nadmiar wody odlać lub przeczyścić otwory odpływowe. Nie trzymać nasion w wodzie, bo zgniją!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin