SIARCZANOWANIE ALKOHOLU DODECYLOWEGO.doc

(87 KB) Pobierz
Wydział: Technologia Chemiczna

Wydział: Technologia Chemiczna

 

Kierunek: Technologia Chemiczna

Dawid Kleczyński

Sylwia Kaczmarek

Karol Kadlec

3.06.08

 

14:00

 

Nr grupy: 1

 

 

Nr ćwiczenia: 9

 

dr Andrzej Skrzypczak

 

 

SIARCZANOWANIE ALKOHOLU DODECYLOWEGO

 

 

1.      Reakcje zachodzące

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.      Wyniki

 

 

 

 

 

 

3.      Obliczenia

 

a.       Wydajność reakcji

        1. Ilość użytego

 

 

 

        1. Ilość otrzymanego wodorosiarczanu dodecylu

 

 

                           

 

 

 

 

 

 

        1. Ilość otrzymanego dodecylosiarczanu sodu

 

 

 

 

        1. Wydajność reakcji

 

 

W otrzymanej kolbie oprócz produktu głównego, była także woda i substraty, które nie przereagowały. Przyjmuje szacunkowo, że połowa to produkt główny.

 

 

 

b.      Zdolność pianotwórcza

 

 

c.       Wskaźnik trwałości piany

 

             

 

 

4.      Wnioski

 

Ø      Z przeprowadzonego doświadczenia wynika, że reakcja została zaburzona, ponieważ masa końcowa była za duża, a wydajność była by powyżej 100%. Spowodowane mogło to być:

a.       Cofaniem się reakcji w lewą strone (hydroliza)

b.      Utworzenie się diestru kwasu siarkowego (VI)

c.       Przekroczenie wskazanej temperatury

Ø      Zdolność pianotwórcza mogła także zostać zaburzona poprzez te same czynniki.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin