Lasagna biało-czerwona35 dag gotowego makaronu Lasagna,20 dag sera salami w plasterkach,5 jajek,5 dag startego sera cheddar,3 łyżki startego parmezanu,2 łyżki masła,2 łyżki margaryny,sól,pieprz.SOS BESZAMELOWY :2 łyżki masła lub margaryny,2 łyżki mąki,3/4 szklanki mleka,1/4 łyżeczki białego pieprzu,sól.SOS MIĘSNO - POMIDOROWY :40 dag mielonego mięsa wołowego,50 dag pomidorów,1 cebula,10 dag selera,1 marchew,2 łyżeczki bazylii,2 łyżki oleju,2 ząbki czosnku.Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę i wymieszać.Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Przygotować sos mięsno - pomidorowy: cebulę obrać,opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać iposiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę iczosnek. Następnie dodać wołowinę i smażyć ją, aż straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.Wrzucić bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małymogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze10 min.Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo,ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić naplasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, po czym układać w nim warstwami: makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C.
Bosiney