Sos chrzanowy wykwintny.doc

(19 KB) Pobierz
Sos chrzanowy wykwintny

Sos chrzanowy wykwintny


5 dag korzenia chrzanu,
3/4 szklanki majonezu,
1/2 szklanki wytrawnego białego wina,
1 jabłko (10 dag),
5 dag śmietany 36-procentowej,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz,

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, podlać 3 łyżkami wina i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito i ostudzić. Wymieszać z winem, chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Śmietanę ubić i tuż przed podaniem delikatnie połączyć z sosem. Sos można zabarwić na zielono, dodając 1 łyżkę zmiksowanego szpinaku (surowego lub mrożonego). Podawać do mięs i jajek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin