Sos chrzanowy wykwintny
5 dag korzenia chrzanu,3/4 szklanki majonezu,1/2 szklanki wytrawnego białego wina,1 jabłko (10 dag),5 dag śmietany 36-procentowej,1 łyżeczka cukru,sól i pieprz,Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, podlać 3 łyżkami wina i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito i ostudzić. Wymieszać z winem, chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Śmietanę ubić i tuż przed podaniem delikatnie połączyć z sosem. Sos można zabarwić na zielono, dodając 1 łyżkę zmiksowanego szpinaku (surowego lub mrożonego). Podawać do mięs i jajek.
Bosiney