Sos mięsny.docx

(14 KB) Pobierz

"Sos mięsny "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

400 ml wywaru z warzyw,
15 dkg mięsa wieprzowego bez kości,
8 dkg cebuli,
tłuszcz do mięsa,
3 dkg tłuszczu,
3 dkg mąki,
sól,
pieprz,
kolender,
kminek,
przyprawa do zup do smaku.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć, dodać cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Tłuszcz rzgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać przygotowane mięso i przyprawy, doprawić do smaku. Sos podawać do warzyw, klusek, ryżu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin