"Sos mięsny "
Składniki:
400 ml wywaru z warzyw,15 dkg mięsa wieprzowego bez kości,8 dkg cebuli,tłuszcz do mięsa,3 dkg tłuszczu,3 dkg mąki,sól,pieprz,kolender,kminek,przyprawa do zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć, dodać cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Tłuszcz rzgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać przygotowane mięso i przyprawy, doprawić do smaku. Sos podawać do warzyw, klusek, ryżu.
Bosiney