Przepyszny schab ze sliwka
Składniki
ok.1 kg swiezego schabu bez kosciok.15-20 suszonych sliwek (ja dalam kalifornijskie)przyprawy do zamarynowania miesa :- papryka slodka,- papryka ostra (chilli)- vegeta,- pieprz,- przyprawa do miesa wieprzowego,- czosnek suszony,- odrobina ziol prowansalskich,- 2-3 lyzki oliwy z oliwek.Naczynie zaroodporne i rekaw do pieczenia.
Wszystkie przyprawy dokladnie mieszamy w miseczce,dodajemy oliwe. Powstala marynata nacieramy schab z kazdej strony i na noc wstawiamy do lodowki (im dluzej polezy bedzie bardziej aromatyczne po upieczeniu). Po wyjeciu schabu,waskim i dlugim nozem robimy przez srodek naciecie,musi byc takiej wielkosci,by weszly do niego sliwki.Nastepnie jedna po drugiej "upychamy" w zamarynowanym schabie. Tak powstala pieczen wkladamy do rekawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu zaroodpornym. Wkladamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny , przy czym po godzinie pieczenia usuwamy rekaw,pozostawiajac sos,ktory wytworzyl sie nam podczas pieczenia i w kolejnejnych 30 min co jakis czas polewamy nim schab. Podawac na goraco z naszym ulubionym sosem lub na zimno do kanapek. Ja preferuje ten drugi sposob
christo.monte