Gulasz cygański
Składniki
· 0,4 kg mięsa wieprzowego na gulasz
· 1 laska kiełbasy
· 0,3 kg pieczarek
· papryka czerwona i żółta
· 1 cebula
· koncentrat pomidorowy
· kostka rosołowa
· mąka
· olej
· przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra,
· mięso kroimy w paseczki oprószamy sola i pieprzem
· podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju
· paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki
· kiełbasę kroimy w kosteczkę
· warzywa i kiełbase podsmażamy
· mięso o warzywa z kiełbasą przekładamy do rondla i zalewamy 2 szklankami gorącej wody
· dusimy pod przykryciem ok. 40 min
· dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
· przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami
· zagęszczamy sos mąką rozrobioną z zimną wodą
· gotujemy jeszcze ok. 5 min mieszając
christo.monte