Kotlety wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki
6 kotletów schabowych z kością o grubosci 1 1/2 cmsól i pieprz do przyprawienia mięsa
Sos:
250 ml wody250 ml ketchupu1/2 łyżki stołowej octu 10%1 łyżeczka soli1 łyżka stołowa brązowego cukru1 łyżka stołowa mąki1/2 łyżeczki musztardy (ulubionej) 1 cebula (drobno posiekana)2 duże lub 4 male ząbki czosnku (przeciśnietego przez praskę)
Mięso posypać z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przygotować sos, mieszając mikserem wodę, ketchup, ocet, sól, brązowy cukier, mąkę i musztardę tak żeby nie bylo grudek. Na końcu dodać cebule, czosnek i wymieszać łyżkąMięso polać sosem, a naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy jest miękkie i łatwo odchodzi od kości. Podawać z ryżem, makaronem lub z salatką ziemniaczanąTak przygotowane kotlety są pyszne i mniej kaloryczne od tradycyjnych smażonych schabowych
christo.monte