Kotlety wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym.docx

(12 KB) Pobierz

Kotlety wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki

6 kotletów schabowych z kością o grubosci 1 1/2 cm
sól i pieprz do przyprawienia mięsa

Sos:

250 ml wody
250 ml ketchupu
1/2 łyżki stołowej octu 10%
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa brązowego cukru
1 łyżka stołowa mąki
1/2 łyżeczki musztardy (ulubionej)
1 cebula (drobno posiekana)
2 duże lub 4 male ząbki czosnku (przeciśnietego przez praskę)

Mięso posypać z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Przygotować sos, mieszając mikserem wodę, ketchup, ocet, sól, brązowy cukier, mąkę i musztardę tak żeby nie bylo grudek. Na końcu dodać cebule, czosnek i wymieszać łyżką
Mięso polać sosem, a naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy jest miękkie i łatwo odchodzi od kości.
Podawać z ryżem, makaronem lub z salatką ziemniaczaną
Tak przygotowane kotlety są pyszne i mniej kaloryczne od tradycyjnych smażonych schabowych

Zgłoś jeśli naruszono regulamin