Kotlet prowansalski
Składniki:
30 dag schabu 2 łyżki gęstej śmietany jajko 1 - 2 łyżki mąki bułka tarta - trzeba utrzeć ją z bułeczek, które nie są zupełnie suche, wtedy kotlety są chrupiące. tłuszcz do smażenia sól i pieprz przyprawa prowansalska - można ją zrobić , mieszając sproszkowana bazylię, tymianek i rozmaryn. 2 dag drobno startego sera
Sposób wykonania:
Mięso pokroić, rozbić tłuczkiem na niezbyt grube kotlety ( gdy mięso jest suche, należy zwilżyć je wodą), posypać solą, pieprzem i przyprawa prowansalską. Kotlety panierować kolejno: w śmietanie, mące, rozmąconym jajku i tartej bułce zmieszanej z drobno startym serem. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
" Przepisy Czytelników"- 1992r.
christo.monte