Kotlet prowansalski.docx

(13 KB) Pobierz

Kotlet prowansalski

Składniki:

30 dag schabu
2 łyżki gęstej śmietany
jajko
1 - 2 łyżki mąki
bułka tarta - trzeba utrzeć ją z bułeczek, które nie są zupełnie suche, wtedy kotlety są chrupiące.
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
przyprawa prowansalska - można ją zrobić , mieszając sproszkowana bazylię, tymianek i rozmaryn.
2 dag drobno startego sera

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Mięso pokroić, rozbić tłuczkiem na niezbyt grube kotlety ( gdy mięso jest suche, należy zwilżyć je wodą), posypać solą, pieprzem i przyprawa prowansalską. Kotlety panierować kolejno: w śmietanie, mące, rozmąconym jajku i tartej bułce zmieszanej z drobno startym serem. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

" Przepisy Czytelników"- 1992r.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin