Karkówka zapiekana-Pycha
Składniki:
ok. 1 kg karkówki bez kości cebula (4-5 sztuk) 6 łyżek pikantnego ketchupu 6 łyżek śmietany 12% sól pieprz 2-3 łyżki masła
Sposób wykonania:
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić i posypać solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pikantny ketchup wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki podzielić na trzy części. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i układać w nim składniki w następującej kolejności: mięso, sos, cebula itd. do wyczerpania składników.
Włożyć do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200 st. C., a później żaroodporne naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez 30 minut.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i dużą ilością surówki.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.
christo.monte