Karkówka zapiekana.docx

(13 KB) Pobierz

Karkówka zapiekana-Pycha

Składniki:

ok. 1 kg karkówki bez kości
cebula (4-5 sztuk)
6 łyżek pikantnego ketchupu
6 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz
2-3 łyżki masła

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić i posypać solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pikantny ketchup wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki podzielić na trzy części. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i układać w nim składniki w następującej kolejności: mięso, sos, cebula itd. do wyczerpania składników.

Włożyć do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200 st. C., a później żaroodporne naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez 30 minut.

Podawać z ziemniakami lub ryżem i dużą ilością surówki.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin