Kiełbasiana potrawka
Składniki
1 pętko kiełbasy (ja najbardziej lubię podwawelskę i toruńską),2 cebule,1/2 puszki kukurydzy,1/2 puszki groszku,4 łyżki ketchupu,olej do smażenia.
Cebulę i kełbasę kroimy w dość drobnę kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy najpierw tę pierwszą i posmażamy, aż się zeszkli. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę i dusimy przez ok. 10 minut.W tym samym czasie w garnu obok gotujemy makaron (spagetti lub tagliatelle).Kiedy produkty
na patelni będą już miękkie i zrumienione, dodajemy do nich odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz ketchup. Mieszamy i trzymamy na ogniu kolejne 2-3 minutki - tylko tyle, żeby wszystko się ładnie połączyło i "ogrzało".Gotowy makaron odsączamy, wykładamy na talerz i polewamy daniem z patelni.Samcznego!
christo.monte