Rożki szynkowe z sałatką.docx

(11 KB) Pobierz

Rożki szynkowe z sałatką

 

Składniki

Składniki:
20 okrągłych plastrów szynki gotowanej śr.ok. 12-15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)
10 dkg sera żółtego w kawałku
2-3 ogórki konserwowe
1 marchewka
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
kawałek pora ok. 8-10cm
3 łyżki gęstego majonezu
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól, pieprz mielony
do przybrania: kilka liści sałaty, gałązki natki, pomidorki koktajlowe

 

Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin