Ruloniki z sałatką pieczarkową
Składniki
10 plastrów szynki (wędlina)sałatka:5 dużych pieczarek3 plasterki żółtego sera1 łyżeczka majonezusólpieprzgalareta:1/2 litra wywaru warzywnegosólpieprzcukier do smakusok z cytryny4 czubate łyżeczki żelatynydodatkowo:1 cytrynarzodkiewkisałata strzępiasta
Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1/4 szklanki wrzącej wody, zamieszać, odstawić do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.Wywar wlać do garnka, zagotować, zestawić, wlać żelatynę, wymieszać.Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytyny i pieprzem, przecedzić 2 razy przez gazę i gęste sitko, wystudzić.Szynkę rozłożyć, w środek włożyć sałatkę, zwinąć, ułożyć na półmisku, udekorować sałatą , rzodkiewką i cytryną.Zalać tężejącą galaretą, odstawić do lodówki na 2 godziny.Wykonanie sałatki:Pieczarki obgotować około 10 min, pokroić w kosteczkę, dodać drobno pokrojony ser żółty, pieprz, sól i majonez , dokładnie wymieszać.Smacznego.
christo.monte