Sosy.doc

(61 KB) Pobierz
Oliwa Aioli

Oliwa Aioli

Składniki:                                                                                                                                          3 ząbki czosnku                                                                                                                            3 łyżki czystej oliwy z oliwek                                                                                                                  1 łyżeczka świeżego rozmarynu-posiekanego                                                                                           1/2 szklanki majonezu                                                                                                                         2-3 łyżki oliwy z oliwek                                                                                                                1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

Połączyć czosnek, czystą oliwę, rozmaryn, majonez miksując do uzyskania gładkiej masy. Dodać oliwę z oliwek -po kropli-do uzyskania gładkiej masy. Wcisnąć sok z cytryny I kontynuować miksowanie przez kilka minut.

Umieścić ''Aioli'' w czystym słoiku i zamknąć, chłodzić przez tydzień.

 

                                                         Sos kurkowy

Składniki:

300g kurek,
1/2 kostki masła,
cebula 5 szt.,
główka czosnku,
śmietana 32%,
2 bulion (kostki ros.).

Pokrojoną cebulę w kostkę dusimy na maśle aż będzie miękka, dolewamy bulionu, przegotowujemy. Przelewamy całość do głębszego naczynia i miksujemy duszoną cebule z bulionem... Następnie przesmażamy przebrane wcześniej kurki oczywiście na maśle i łączymy w całość.
Do całości dodajemy sparzoną śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 min, aż odparuje woda z bulionu i sos zgęstnieje.

 

 

                                                                            Sos słodko-kwaśny

Składniki:                                                                                                                                                 3 kg pomidorów,                                                                                                                                               1 kg cebuli,                                                                                                                                                   1 papryka czerwona,                                                                                                                                      1 puszka ananasów,                                                                                                                                    1 puszka kukurydzy,                                                                                                                               1/2 łyżki chili,                                                                                                                                           1/2 łyżki czosnku mielonego,                                                                                                                        2 łyżki musztardy,                                                                                                                                     2 łyżki papryki słodkiej mielonej,                                                                                                            1 łyżka vegety,                                                                                                                                          1 łyżka curry,                                                                                                                                             1 łyżka pieprzu mielonego naturalnego                                                                                                           3 szklanki cukru,                                                                                                                                        1 szklanka octu,                                                                                                                                  2 łyżki soli,                                                                                                                                                2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

 

Pomidory obrać ze skórki, cebulę i pomidory pokroić w kostkę, posolić, gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną paprykę, pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 0,5 godz. Na koniec rozrobić mąkę z niewielka ilością wody i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików.

 

                                                                       Sos Tzatziki

Składniki:                                                                                                                                                   0,5 l dobrego jogurtu,
1 świeży ogórek,
2 duże ząbki czosnku,
łyżka koperku,
łyżka natki pietruszki,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżka octu jabłkowego,
sól,
świeży zmielony pieprz.

Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki

 

 

                                                                      Sos orzechowy

Składniki:                                                                                                                                                 18 łuskanych orzechów włoskich,                                                                                                            5 dag orzeszków pinoli,
1/2 ząbka czosnku,                                                                                                                                                                                       pęczek pietruszki,
250 ml śmietany,                                                                                                                                          3 łyżki parmiggiano,                                                                                                                                                        4 dag masła,
pieprz i sól.

Orzechy sparzyć, zdjąć skórkę. Orzechy włoskie, pinoli, czosnek, pietruszkę rozdrobnić w mikserze lub moździerzu, włożyć do miski - mieszając dodawać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem polany masłem i posypanym parmezanem

 

 

                                                                     Sos pieprzowy

Składniki:                                                                                                                                               400 ml rosołu                                                                                                                                       100 ml białego wytrawnego wina                                                                                                                 2 średnie cebule                                                                                                                                        3 łyżki mąki pszennej                                                                                                                               3 łyżki masła                                                                                                                                            5 dag obranych z łupin orzechów włoskich                                                                                            1 łyżeczka białego mielonego pieprzu                                                                                                  sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Podlać rosołem wymieszanym z winem. Ciągle mieszając, zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 5 min. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać orzechy i pieprz. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i przyprawą maggi. Podawać do wieprzowiny i dziczyzny.

 

 

                                                                          Sos Barbecue

Składniki:                                                                                                                                               30 dag przecieru pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
4 łyżki soku jabłkowego
1/2 łyżeczki sosu worcester
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.

 

                                                                   Sos rzeżuchowy

Składniki:                                                                                                                                               2 łyżki posiekanej rzeżuchy                                                                                                                100 ml rosołu (może być z kostki)                                                                                                          2 łyżki oliwy                                                                                                                                                3 jajka ugotowane na twardo                                                                                                                 sok z jednej cytryny                                                                                                                                 sól i cukier do smaku

Żółtko rozetrzeć z oliwą, dodać sok cytrynowy, rosół i posiekaną rzeżuchę. Białka z jajek drobno posiekać, dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. Podprawić solą i pieprzem.

 

 

                                                                       Sos Winegret

Składniki:                                                                                                                                                  4 łyżki oleju słonecznikowego                                                                                                                2 łyżki oliwy z oliwek                                                                                                                            1 łyżka octu winnego (można więcej)                                                                                                     1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki                                                                                                     1 łyżeczka musztardy                                                                                                                                sól,                                                                                                                                                     cukier i pieprz do smaku

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na jedną godzinę. Każdorazowo przed podaniem wymieszać.

 

 

                                                                   Sos holenderski

Składniki:                                                                                                                                                 2 żółtka,                                                                                                                                                    1 łyżka białego wina,                                                                                                                              225 g sklarowanego masła,                                                                                                             szczypta soli,                                                                                                                                         szczypta pieprzu cayenne,                                                                                                                               1 łyżka soku z cytryny.

W rondelku, na małym ogniu, rozetrzeć żółtka z białym winem do lekkiego zagęstnienia. Zdjąć z ognia. Dodawać przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

 

                                                         Sos jogurtowo-paprykowy

Składniki:                                                                                                                                               200 ml jogurtu                                                                                                                                            1 średnia cebula                                                                                                                                      1 czerwona papryka                                                                                                                                     1 łyżka posiekanego zielonego szczypiorku                                                                                            sól i pieprz do smaku

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę. Dodać szczypiorek i jogurt. Podprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Gotowy sos pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Podawać do mięs z grilla oraz do zimnego ryżu ugotowanego na sypko.

 

 

                                                             Sos szwedzki

Składniki:                                                                                                                                             200 ml majonezu                                                                                                                                  100 ml pół wytrawnego białego wina                                                                                                            2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)                                                                                             100 ml bitej śmietany                                                                                                                                  1 łyżeczka cukru                                                                                                                                            1 jabłko                                                                                                                                                     sól i pieprz do smaku

Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Zalać winem i ugotować. Ochłodzić. Przetrzeć przez drobne sito lub zmiksować. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z cukrem, utartym chrzanem i majonezem. Przed podaniem delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.

 

 

                                                                 Sos do Gyrosa

Składniki:                                                                                                                                                          duży jogurt naturalny,
dwa ząbki czosnku,
pieprz zmielony czarny lub biały(3-4 łyżek stołowych, żeby był pikantniejszy można więcej),
sól(1 płaska łyżeczka).

dwa ząbki czosnku posiekać wsypać do jogurtu  pieprz i sól również wsypać i dokładnie wymieszać.

 

                                                               Sos pieczarkowy

Składniki:                                                                                                                                               30 dag pieczarek
1-2 łyżki masła
trochę wegety
koperek
sól
pieprz
mąka

Obrane i pokrojone pieczarki smażyć na maśle tak, aby puściły sok. Następnie dodać sól, pieprz i wegetę. Posiekany koperek dodać do pieczarek. Całość zalać gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte, dusić a gdy będą już miękkie rozrobić w 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki mąki. Zdjąć sos z palnika i zagęścić mąką. Następnie ponownie postawić sos na palnik i dokładnie wymieszać do zagotowania.

 

 

                                                             Sos beszamelowy

Składniki:                                                                                                                                           biała zasmażka                                                                                                                                     mleko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
sok cytrynowy
żółtka

Biała zasmażkę rozprowadza się mlekiem, przyprawia solą, pieprzem, gałka muszkatołowa, sokiem cytrynowym, oraz żółtkami i podaje się na gorąco.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin