Składniki: 3 ząbki czosnku 3 łyżki czystej oliwy z oliwek 1 łyżeczka świeżego rozmarynu-posiekanego 1/2 szklanki majonezu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
Połączyć czosnek, czystą oliwę, rozmaryn, majonez miksując do uzyskania gładkiej masy. Dodać oliwę z oliwek -po kropli-do uzyskania gładkiej masy. Wcisnąć sok z cytryny I kontynuować miksowanie przez kilka minut.
Umieścić ''Aioli'' w czystym słoiku i zamknąć, chłodzić przez tydzień.
Składniki:
300g kurek,1/2 kostki masła,cebula 5 szt.,główka czosnku,śmietana 32%,2 bulion (kostki ros.).
Pokrojoną cebulę w kostkę dusimy na maśle aż będzie miękka, dolewamy bulionu, przegotowujemy. Przelewamy całość do głębszego naczynia i miksujemy duszoną cebule z bulionem... Następnie przesmażamy przebrane wcześniej kurki oczywiście na maśle i łączymy w całość.Do całości dodajemy sparzoną śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 min, aż odparuje woda z bulionu i sos zgęstnieje.
Składniki: 3 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1 papryka czerwona, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, 1/2 łyżki chili, 1/2 łyżki czosnku mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka vegety, 1 łyżka curry, 1 łyżka pieprzu mielonego naturalnego 3 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 2 łyżki soli, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
Pomidory obrać ze skórki, cebulę i pomidory pokroić w kostkę, posolić, gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną paprykę, pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 0,5 godz. Na koniec rozrobić mąkę z niewielka ilością wody i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików.
Składniki: 0,5 l dobrego jogurtu,1 świeży ogórek,2 duże ząbki czosnku,łyżka koperku,łyżka natki pietruszki,łyżka oliwy z oliwek,łyżka octu jabłkowego,sól,świeży zmielony pieprz.
Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki
Składniki: 18 łuskanych orzechów włoskich, 5 dag orzeszków pinoli,1/2 ząbka czosnku, pęczek pietruszki,250 ml śmietany, 3 łyżki parmiggiano, 4 dag masła,pieprz i sól.
Orzechy sparzyć, zdjąć skórkę. Orzechy włoskie, pinoli, czosnek, pietruszkę rozdrobnić w mikserze lub moździerzu, włożyć do miski - mieszając dodawać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem polany masłem i posypanym parmezanem
Składniki: 400 ml rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 2 średnie cebule 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 5 dag obranych z łupin orzechów włoskich 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Podlać rosołem wymieszanym z winem. Ciągle mieszając, zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 5 min. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać orzechy i pieprz. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i przyprawą maggi. Podawać do wieprzowiny i dziczyzny.
Składniki: 30 dag przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 4 łyżki soku jabłkowego 1/2 łyżeczki sosu worcester sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Składniki: 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 100 ml rosołu (może być z kostki) 2 łyżki oliwy 3 jajka ugotowane na twardo sok z jednej cytryny sól i cukier do smaku
Żółtko rozetrzeć z oliwą, dodać sok cytrynowy, rosół i posiekaną rzeżuchę. Białka z jajek drobno posiekać, dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. Podprawić solą i pieprzem.
Składniki: 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego (można więcej) 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka musztardy sól, cukier i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na jedną godzinę. Każdorazowo przed podaniem wymieszać.
Składniki: 2 żółtka, 1 łyżka białego wina, 225 g sklarowanego masła, szczypta soli, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżka soku z cytryny.
W rondelku, na małym ogniu, rozetrzeć żółtka z białym winem do lekkiego zagęstnienia. Zdjąć z ognia. Dodawać przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
Składniki: 200 ml jogurtu 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanego zielonego szczypiorku sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę. Dodać szczypiorek i jogurt. Podprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Gotowy sos pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Podawać do mięs z grilla oraz do zimnego ryżu ugotowanego na sypko.
Składniki: 200 ml majonezu 100 ml pół wytrawnego białego wina 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) 100 ml bitej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 jabłko sól i pieprz do smaku
Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Zalać winem i ugotować. Ochłodzić. Przetrzeć przez drobne sito lub zmiksować. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z cukrem, utartym chrzanem i majonezem. Przed podaniem delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Składniki: duży jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku,pieprz zmielony czarny lub biały(3-4 łyżek stołowych, żeby był pikantniejszy można więcej),sól(1 płaska łyżeczka).
dwa ząbki czosnku posiekać wsypać do jogurtu pieprz i sól również wsypać i dokładnie wymieszać.
Składniki: 30 dag pieczarek1-2 łyżki masłatrochę wegetykopereksólpieprzmąka
Obrane i pokrojone pieczarki smażyć na maśle tak, aby puściły sok. Następnie dodać sól, pieprz i wegetę. Posiekany koperek dodać do pieczarek. Całość zalać gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte, dusić a gdy będą już miękkie rozrobić w 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki mąki. Zdjąć sos z palnika i zagęścić mąką. Następnie ponownie postawić sos na palnik i dokładnie wymieszać do zagotowania.
Składniki: biała zasmażka mlekosólpieprzgałka muszkatołowasok cytrynowyżółtka
Biała zasmażkę rozprowadza się mlekiem, przyprawia solą, pieprzem, gałka muszkatołowa, sokiem cytrynowym, oraz żółtkami i podaje się na gorąco.
christo.monte