Likier kawowy10 dkg drobno zmielonej, swiezo palonej kawy, 3/4 l spirytusu (95%) ,1/4 laski wanilii, 75 dkg cukru, 1/2 l wody, 2 lyzki mlekaZmielona kawe i drobno posiekana wanilie zalac w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkowac i macerowac przez tydzien, codziennie wstrzasajac zawartoscia naczynia.Po tygodniu zlac plyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibula filtracyjna.Pozostaly osad zlac niewielka iloscia wody z ogolnie podanej w proporcji, wstrzasnac i pozostawic w spokoju, a gdy osad opadnie, zlac znad niego plyn przez lejek z bibula filtracyjna do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.Powtorzyc wymywanie osadu woda.Pozostala cześc wody zagotowac i rozpuscic w niej cukier.Przestudzic i wymieszac z ekstraktem i dodac 2 lyzki wrzacego mleka, wstrzasnac, zakorkowac i pozostawic do sklarowania.Klarowny plyn znad wytraconego przez mleko osadu zlac przez lejek z bibula filtracyjna do butelek, w ktorych likier ma byc przechowywany.Likier zyskuje na smaku przez dluzsze stanie.
be.3