Makaron ze śmietaną.pdf

(64 KB) Pobierz
2707589 UNPDF
Makaron ze śmietaną
Składniki
25 dag makaronu kolanka lub muszelki, szklanka startego
ostrego żółtego sera, szklanka twarogu, łyżka oleju, 3/4 szklanki
śmietany 22-proc., 4 dymki, posiekana natka pietruszki lub
koperek, 3 łyżki masła, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, osączyć, przestudzić. Żółty ser
wymieszać z rozkruszonym twarogiem. Prostokątne żaroodporne naczynie (1,5 l)
wysmarować łyżką masła. Połowę makaronu rozprowadzić po dnie naczynia, posypać
połową sera, przykryć pozostałym makaronem, posypać serem. Śmietanę roztrzepać,
połączyć z posiekaną dymką i natką, posmarować wierzch zapiekanki, posypać wiórkami
masła. Mikrofalować 8-10 minut przy ŚREDNIEJ MOCY. Podawać z sałatą zaprawioną
sosem winegret.
Proporcje dla 4 osób.
 
2707589.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin