zapiekanka makaronowa.rtf

(2 KB) Pobierz

Zapiekanka z makaronu III

·         80 dag makaronu świderki

·         8 plastrów mięsa (karkówka lub piersi z kurczaka)

·         1 papryka zielona

·         1 papryka czerwona

·         25-30 dag pieczarek

·         30 dag żółtego sera (twardego)

·         1 duża cebula

·         zielona pietruszka (około 5 dag)

·         3 ząbki czosnku

·         ketchup

·         sos cygański

·         pieprz

·         sól

·         oliwa

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso potłuc, osolić, popieprzyć i smażyć. Ser zetrzeć na tarce. Formę wysmarować oliwą i układać wszystko warstwami:
1 warstwa: makaron, mięso, pieczarki z cebulą i czosnkiem, papryka, ser żółty, zielona pietruszka, posolić i popieprzyć, polać keczupem i sosem.
2 warstwa: tak samo.
Piec ok.30-40 min. na małym gazie w piekarniku.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin