babka grecka.rtf

(1 KB) Pobierz

Babka grecka

2 szklanki mąki -- niepełna
4 szt jajek
3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
10 dag czekolady mlecznej
migdały
 

Masło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać olejek waniliowy. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie. Po 5 min wyjąć na talerz, obsypać utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami. Po 20 min przykryć babkę pokrywką do tortów lub miską i zostawić na kilka godzin.
Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin