Kotlety z sera.rtf

(6 KB) Pobierz
Kotlety z sera

Kotlety z sera

 

Składniki na 8 porcji:

40 dag żółtego sera, najlepiej trapistów (w kształcie walca)

jajo

2 łki mąki

2 łki bułki tartej

olej

4 duże pieczarki lub 8 małych

4 liście sałaty

czerwona papryka

 

Ser pokrój na osiem plastrów. Roztrzep jajo z łeczką oleju. Mą i buł wysyp na talerzyki. Plasterki sera kolejno nadziewaj na widelec, obtaczaj w mące, jaju i bułce. Kładź na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron. Kotlety powinny się zrumienić, a ser w środku stopić (ale nie wypłynąć!).

 

Teraz usmaż oczyszczone, opłukane i odsączone pieczarki; większe uprzednio przekrój na pół. Każdy kotlet połóż na połowie liścia sałaty, udekoruj pieczarką i paskiem czerwonej papryki.

 

Do wykonania kotletów mesz też sera innego gatunku, wykrawając prostokątne kotlety.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin