Galaretki kawowe z musem z białej i ciemnej czekolady.doc

(145 KB) Pobierz
Galaretki kawowe z musem z białej i ciemnej czekolady

Galaretki kawowe z musem z białej i ciemnej czekolady

 


Składniki, 4 małe porcje (na 4 szklaneczki, kieliszki lub pucharki o pojemności 250 ml każdy):

Galaretki kawowe:
1 szklanka mocnej kawy
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka ciepłej wody
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru kawowego (niekoniecznie)
Mus z białej i ciemnej czekolady:
1 jajko + 1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
60 ml śmietanki kremówki 30%
30 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady

Przygotowanie:

·         Galaretki kawowe: Zaparzyć kawę. Żelatynę zalać ciepłą wodą, odstawić. Do bardzo gorącej kawy dodać likier (jeśli używamy), cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do 4 filiżanek lub szklaneczek. Ostudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować mus.

·         Mus z białej i ciemnej czekolady: Żółtka umieścić w metalowej miseczce, dodać 2 łyżki cukru pudru i śmietankę kremówkę. Ustawić miskę na garnuszku z wrzącą wodą (około szklanki, dno miski nie może stykać się z wodą) i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż nieco zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Masa ma być na tyle gorąca aby roztopiło się w niej masło i czekolada. Trzeba uważać na temperaturę pod miską aby z jajek nie zrobiła się jajecznica.

·         Odstawić z garnka, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Masę podzielić na dwie części, do jednej włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę a do drugiej ciemną. Mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.

·         Ubić białko na sztywną pianę z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru (najpierw na mniejszych obrotach ubijamy same białka bez cukru, do czasu aż białka się spienią ale będą jeszcze płynne, później stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy po łyżce cukier puder. Cały czas ubijamy. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze przez 1 - 2 minuty aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.

·         Ubitą pianę delikatnie wymieszać łyżką z musami - z gorzkiej i białej czekolady, dzieląc pianę na dwie części. Wyłożyć na galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Czytaj więcej w BLOGU.

 

Cupcakes - czekoladowe ciasteczka

Małe ciasteczka czekoladowe, idealne na przyjęcia, dla dzieci lub dorosłych. Tylko czekoladowe lub z dodatkiem czereśni. Można spróbować też z odsączonymi wiśniami.

Przepis na cupcakes z czekoladą. Czekoladowe ciasteczka z wiśniami lub czereśniami


Składniki, 12 ciasteczek:

185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
235 g drobnego cukru do wypieków
100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę
2 duże jajka, ubite
185 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
125 ml mleka

opcjonalnie: 100 g wypestkowanych czereśni + 12 całych owoców do dekoracji
a także: 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami

Wykonanie:

·         Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.

·         Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.

·         Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.

·         Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.

·         Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.

·         Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.

 

Babeczki czekoladowe z gruszką i polewą karmelową z orzeszkami ziemnymi

 


Składniki, 12 sztuk:
Babeczki czekoladowe:

110 g mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
1/3 płaskiej łyżeczki soli
150 g masła, schłodzonego
200 g brązowego cukru (najlepiej muscavado)
80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
80 ml jogurtu naturalnego
2 średnie lub duże jajka
oraz:
1 gruszka, pokrojona w kostkę ze skórką
40 g ciemnej lub mlecznej czekolady drobno pokruszonej (można pominąć)
100 g solonych orzeszków ziemnych (można zrumienić)

Błyskawiczna polewa karmelowa:
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscavado)

Przygotowanie:

·         Babeczki czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach). Dodać cukier i wymieszać łyżką.

·         Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać.

·         Przygotować formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Wyłożyć je papilotkami lub kwadratami (o boku ok 15 cm) wyciętymi z papieru do pieczenia.

·         Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Do każdej babeczki delikatnie wcisnąć po 3 kosteczki gruszki i posypać startą czekoladą.

·         Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut. Można dotknąć patyczkiem, masa ma być sprężysta i urośnięta. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Przygotować polewę karmelową.

·         Błyskawiczna polewa karmelowa: mleko skondensowane wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gotować przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła do dna i boków rondelka. Jeśli w masie pojawią się grudki - wystarczy przelać (przetrzeć) ją przez sitko.

·         Babeczki polać polewą karmelową i udekorować orzeszkami ziemnymi

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin