Galaretki kawowe z musem z białej i ciemnej czekolady
Składniki, 4 małe porcje (na 4 szklaneczki, kieliszki lub pucharki o pojemności 250 ml każdy):Galaretki kawowe:• 1 szklanka mocnej kawy• 2 łyżeczki żelatyny w proszku• 1 łyżka ciepłej wody• 2 - 3 łyżki cukru pudru• 1 łyżka likieru kawowego (niekoniecznie)Mus z białej i ciemnej czekolady:• 1 jajko + 1 żółtko• 4 łyżki cukru pudru• 60 ml śmietanki kremówki 30%• 30 g masła• 50 g gorzkiej czekolady• 50 g białej czekoladyPrzygotowanie:
· Galaretki kawowe: Zaparzyć kawę. Żelatynę zalać ciepłą wodą, odstawić. Do bardzo gorącej kawy dodać likier (jeśli używamy), cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do 4 filiżanek lub szklaneczek. Ostudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować mus.
· Mus z białej i ciemnej czekolady: Żółtka umieścić w metalowej miseczce, dodać 2 łyżki cukru pudru i śmietankę kremówkę. Ustawić miskę na garnuszku z wrzącą wodą (około szklanki, dno miski nie może stykać się z wodą) i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż nieco zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Masa ma być na tyle gorąca aby roztopiło się w niej masło i czekolada. Trzeba uważać na temperaturę pod miską aby z jajek nie zrobiła się jajecznica.
· Odstawić z garnka, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Masę podzielić na dwie części, do jednej włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę a do drugiej ciemną. Mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
· Ubić białko na sztywną pianę z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru (najpierw na mniejszych obrotach ubijamy same białka bez cukru, do czasu aż białka się spienią ale będą jeszcze płynne, później stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy po łyżce cukier puder. Cały czas ubijamy. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze przez 1 - 2 minuty aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.
· Ubitą pianę delikatnie wymieszać łyżką z musami - z gorzkiej i białej czekolady, dzieląc pianę na dwie części. Wyłożyć na galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Czytaj więcej w BLOGU.
Cupcakes - czekoladowe ciasteczkaMałe ciasteczka czekoladowe, idealne na przyjęcia, dla dzieci lub dorosłych. Tylko czekoladowe lub z dodatkiem czereśni. Można spróbować też z odsączonymi wiśniami.
Składniki, 12 ciasteczek:• 185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej• 235 g drobnego cukru do wypieków• 100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę• 2 duże jajka, ubite• 185 g mąki• 2 łyżeczki proszku do pieczenia• 1 łyżka kakao• 125 ml mlekaopcjonalnie: 100 g wypestkowanych czereśni + 12 całych owoców do dekoracjia także: 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniamiWykonanie:
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.
· Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.
· Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.
· Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.
· Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.
· Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.
Babeczki czekoladowe z gruszką i polewą karmelową z orzeszkami ziemnymi
Składniki, 12 sztuk:Babeczki czekoladowe:• 110 g mąki pszennej• 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia• 50 g kakao• 1/3 płaskiej łyżeczki soli• 150 g masła, schłodzonego• 200 g brązowego cukru (najlepiej muscavado)• 80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%• 80 ml jogurtu naturalnego• 2 średnie lub duże jajkaoraz:• 1 gruszka, pokrojona w kostkę ze skórką• 40 g ciemnej lub mlecznej czekolady drobno pokruszonej (można pominąć)• 100 g solonych orzeszków ziemnych (można zrumienić)Błyskawiczna polewa karmelowa:• 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego• 4 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscavado)Przygotowanie:
· Babeczki czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach). Dodać cukier i wymieszać łyżką.
· Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać.
· Przygotować formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Wyłożyć je papilotkami lub kwadratami (o boku ok 15 cm) wyciętymi z papieru do pieczenia.
· Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Do każdej babeczki delikatnie wcisnąć po 3 kosteczki gruszki i posypać startą czekoladą.
· Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut. Można dotknąć patyczkiem, masa ma być sprężysta i urośnięta. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Przygotować polewę karmelową.
· Błyskawiczna polewa karmelowa: mleko skondensowane wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gotować przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła do dna i boków rondelka. Jeśli w masie pojawią się grudki - wystarczy przelać (przetrzeć) ją przez sitko.
· Babeczki polać polewą karmelową i udekorować orzeszkami ziemnymi
2
zwykla-polka