CIASTO WAWELSKIE
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 30 dag margaryny,
- 10 dag cukru,
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- dżem,
- bakalie.
Krem:
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 l mleka,
- 1 margaryna,
- cytryna: sok i skórka.
Jak przyrządzić?
Mąke z margaryna wymieszać (najlepiej posiekać), dodać żółtka i 5 dag cukru, proszek i cukier waniliowy, śmietane. Białka ubić osobno na piane, dodać cukier po ubiciu. Na dwóch formach prostokątnych wyłożyc ciasto, posmarować to dżemem i przykryć piana. Posypać na koniec bakaliami i upiec placki. Piec 170 stopni ok. 30 minut.
1 szkl. mleka wymieszać z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Drugą szklanke mleka zagotować. Gdy mleko się zagotuje, dolać do tego mleka masę jajeczna i gotować do zgęstnienia. Mieszać by uzyskać budyń. Gdy przestygnie dodać do ubitej na puch margaryny albo masła i mieszać. Dodać skórke i sok z cytryny.
Placki przełożyc kremem tak, by bakalie były na spodzie i na wierzchu. Wstawić do lodówki.
Uwagi:
Dla smaku można polać polewą czekoladową i posypać pocypka cukrową.
bb.malutkii