Składniki:- 10 g suszonych grzybów- 40 g smalcu- 80 g cebuli- 40 g mąki- 80 g wędzonego boczku- 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego- 1 mały ogórek kiszony- 1/2 łyżeczki
ostrej musztardy- 1 kostka rosołowa z drobiu- sól- cukier- pieprz- papryka mielonaOpis przygotowania:Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w ½ szklanki wody. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, podrumienić, a następnie rozprowadzić wywarem z grzybów, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Ogórek obrać, pokroić w drobne słupki. Podobnie pokroić grzyby, boczek i dodać do sosu. Sos przyprawić do smaku
solą, pieprzem, papryką i cukrem. Można dodać do sosu 2-3 ziarenka jałowca. Podawać z kluskami lub kopytkami.
amorek261