Składniki:- 30 dag świeżych grzybów mogą być również pieczarki- 2 łyżki oliwy- 1/2 łyżki masła- 1 łyżka mąki,2 cebule- 1/2 szklanki
śmietany- 1/2 szklanki mleka- sól- pieprz- posiekana zielona pietruszkaOpis przygotowania:Grzyby oczyścić (z maślaków ściągnąć skórkę z kapelusza),umyć, osuszyć i drobno pokroić (malutkie pozostawiamy w całości, średnie kroimy na połówki lub ćwiartki)Do przyrządzania
sosu z grzybów wykorzystujemy cebule, którą trzeba obrać, opłukać, drobno posiekać i lekko podrumienić na oliwie.Do podrumienionej cebuli dodajemy grzyby. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, solimy, oprószamy przesianą mąką, dodajemy mleko
, mieszamy, zagotowujemy i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Mieszamy z natką pietruszki - posiekaną.
amorek261