Śledzie w zalewie.docx

(270 KB) Pobierz

Śledzie w zalewie



Składniki:

½ kg śledzi (mogą być matiasy)
zalewa:
1 szklanka wody, ½ szklanki octu, 4 czubate łyżki cukru szczypta soli, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki, ¼ kg cebuli, ½ pojemnika 12-procentowej śmietany, 1 mały kefir lub pół dużego, 3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Zagotować wodę z octem, dodać cukier, sól i przyprawy. Gotować 5 min. Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić pod koniec gotowania, aby się zaparzyła. Śmietanę i jogurt zmiksować z majonezem, połączyć z przestudzoną zalewą. Śledzi nie moczyć, pokroić w kawałki, zalać zalewą. Odstawić na godzinę. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin