Sałatka z ryżem i tuńczykiem 16.doc

(21 KB) Pobierz
Sałatka z ryżem i tuńczykiem

 

 

 

 

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

 

SKŁADNIKI

woreczek ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka groszku
puszka kukurydzy

kilka ogórków konserwowych (albo kiszonych)
kilka płatów papryki konserwowej

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z pokrojonymi warzywami

i odsączonym tuńczykiem.

Posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem oraz łyżeczką ostrej musztardy.
Sałatkę można urozmaicać, na przykład:
1. zamiast konserwowej papryki dać świeżą czerwoną i pokrojoną w kostkę małą cebulkę
2. groszek wymieszać pół na pół z zieloną albo czerwoną fasolką z puszki
3. dodać pokrojone w dużą kostkę jajko

4. dodać świeżego ogórka i pomidor

Trzeba pamiętać o dokładnym wystudzeniu ryżu i nie rozgotowaniu go, bo zamiast apetycznej sałatki wyjdzie nam pudding. Lepiej też kupować tuńczyka w kawałkach niż rozdrobnionego i delikatnie domieszać go na końcu, rozbijając widelcem większe kawałki.

Wychodzi pycha!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin